Η απασχόληση στην αυστριακή τουριστική βιομηχανία τον Ιούλιο ήταν πάνω από αυτή του Ιουλίου 2019, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται από τον Ιούλιο του 2021.Οι προβλέψεις για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο είναι δύσκολες εν όψει των επικείμενων ελλείψεων φυσικού αερίου, αλλά η ανάκαμψη του τουρισμού της Αυστρίας συνεχίζεται.

Η αυστριακή τουριστική βιομηχανία ανέκαμψε αισθητά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, το έλλειμμα μειώθηκε στο 15,3% κατά μέσο όρο τον Ιούλιο.

Κατά το πρώτο μισό της θερινής περιόδου – Μάιος έως Ιούλιος – το επίπεδο πριν από την κρίση είχε σχεδόν φτάσει με 37,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (μείον 4,3% σε σύγκριση με το 2019), σύμφωνα με την επιχειρηματική έρευνα της Wifo τον Αύγουστο του 2022.

Η Βιέννη, η πρωτεύουσα της χώρας, ανέφερε ορισμένους θετικούς αριθμούς που επιβεβαιώνουν και την ανάκαμψη του τουρισμού. Περίπου 6,4 εκατ. διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν στη Βιέννη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022, 350% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Τον Ιούλιο, οι πωλήσεις ξενοδοχείων στη Βιέννη επέστρεψαν για πρώτη φορά στα προ κρίσης επίπεδα.

Προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στη Βιέννη, αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται μια διεθνής διαφημιστική καμπάνια μαζί με το τμήμα μάρκετινγκ της πόλης.

Σε υψηλά επίπεδα η απασχόληση στον τουριστικό κλάδο

Η απασχόληση στον κλάδο στην Αυστρία τον Ιούλιο ήταν πάνω από αυτή του Ιουλίου 2019, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται από τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με οικονομολόγους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει επανειλημμένα ο κλάδος είναι πιθανό να έχει σχέση με το γεγονός ότι ενώ η απασχόληση είναι σε άνοδο, συχνά δεν είναι πλήρους απασχόλησης.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο είναι δύσκολες. Εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνουν μειωμένες ή ακόμη και σταματήσουν εντελώς, είναι πιθανή μια ύφεση στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του έτους, ανέφεραν, περιορίζοντας τη ζήτηση από τα ιδιωτικά νοικοκυριά στην Αυστρία και τις χώρες προέλευσης.

Ειδικά οι αυξήσεις των τιμών για βασικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα θα αναγκάσουν πολλά νοικοκυριά να ανακατανείμουν τους προϋπολογισμούς τους – αυτό θα είναι εις βάρος των «ειδών πολυτελείας», που περιλαμβάνουν τουριστικές υπηρεσίες και ταξίδια διακοπών.