Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE,  ζήτησε άμεση ανάληψη δράσης από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με ουσιαστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η κρίση αυτή να εξελιχθεί σε βαθιά ανθρωπιστική σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για την απάντηση της ΕΕ στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, παρουσιάζει σήμερα δέσμη προτάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η Έλενα Κουντουρά επέκρινε την Κομισιόν για τη λήψη αποσπασματικών μέχρι σήμερα ευρωπαϊκών μέτρων προστασίας των καταναλωτών απέναντι στις υπέρογκες αυξήσεις ρεύματος.

Χαρακτήρισε  αποτυχημένο και γεμάτο στρεβλώσεις και ατέλειες το σημερινό μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται, απέναντι στην οποία η λύση είναι «ο δημόσιος έλεγχος της ενέργειας, ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού στο οποίο επιβάλλεται να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η Έλενα Κουντουρά με την παρέμβασή της ζήτησε από την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, την εφαρμογή από την Κομισιόν πέντε ουσιαστικών μέτρων:

  • Aνώτατο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο
  • Προστασία των καταναλωτών απέναντι στις  ληστρικές ρήτρες αναπροσαρμογής
  • Άμεση φορολόγηση  των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Η πλήρης παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο:

«Κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ και ένα χρόνο ζητάμε μάταια από την Επιτροπή να προτείνει ρυθμιστικά μέτρα στην αγορά ενέργειας, ώστε να ανακοπούν οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντί όμως για ουσιαστικές διορθωτικές παρεμβάσεις στο αποτυχημένο, γεμάτο

στρεβλώσεις και ατέλειες, μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, είδαμε αποσπασματικά μόνο μέτρα μέχρι σήμερα που δεν άγγιξαν τον πυρήνα του προβλήματος.

Η λύση στην επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση είναι ο δημόσιος έλεγχος της ενέργειας, ως κοινωνικού αγαθού στο οποίο επιβάλλεται να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή έστω και τώρα πρέπει να προτείνει την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων και συγκεκριμένα:

  • Aνώτατο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να μην υπάρχει

περιθώριο για υπερκέρδη

  • Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Να αποσυνδεθεί η τιμή χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος
  • Να προστατευτούν οι καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τις ληστρικές ρήτρες αναπροσαρμογής
  • Να φορολογηθούν επιτέλους τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Κυρία Επίτροπε,

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα και με τον κίνδυνο η ενεργειακή κρίση να εξελιχθεί σε βαθιά ανθρωπιστική σε ολόκληρη την Ευρώπη, απαιτείται ισχυροποίηση του ελέγχου σ’όλη την ενεργειακή αγορά, διότι δε νοείται αντιμετώπιση της κρίσης με ασυδοσία και αισχροκέρδεια.

Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες απέναντι στο υπέρογκο κόστος της ενέργειας, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε προσιτές τιμές.»