Με αφορμή το ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στη Ζάκυνθο .

Μαζί με τον πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Θεόδωρο Γαλιατσάτο και κλιμάκιο της Ν.Ε. Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζακύνθου, αποτελούμενο από τους Κική Καρυδάκη, συντονίστρια Ν.Ε, Διονύση Γολέμη, αναπληρωτή συντονιστή, Αντώνη Κασιμάτη, Τζανέτο Πομόνη και Χάρη Μαρκουτσά πραγματοποίησαν σειρά επαφών με φορείς του νησιού και κατοίκους των ορεινών περιοχών της Ζακύνθου, διαπιστώνοντας δια ζώσης τις θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με τίτλο Ναυάγιο Ζακύνθου.

Αρχικά, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Ζακύνθου κ. Νικήτα Αρετάκη, στο Δημαρχείο Ζακύνθου, όπου συζήτησαν για το θέμα του Ναυαγίου, δηλώνοντας τη στήριξή τους στη διεκδίκηση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα βιώσιμο φορέα ουσιαστικής εκπροσώπησης των συμφερόντων της Ζακύνθου, με ενεργό συμμετοχή του Δήμου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης επισκέφθηκαν το χώρο θέασης του ΝΑΥΑΓΙΟΥ -πλάτωμα Ναυαγίου- διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την εγκατάλειψη της περιοχής και του τόσο σημαντικού τουριστικού προορισμού, και ένωσαν τις φωνές τους στο πλαίσιο συγκέντρωσης-διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζακύνθου και κατοίκων της περιοχής κατά της ΑΕ, έτσι όπως αυτή προβλέπεται και δομείται στο νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, όπου θαύμασαν το πρότυπο εργαστήριο κατασκευής ψηφιδωτών, και συμμετείχαν σε συζήτηση με τους κατοίκους των Ορεινών περιοχών, οι οποίοι επεσήμαναν πολλές φορές την αδικία που υφίστανται, περιγράφοντας τον αγώνα που δίνουν για την προστασίας της περιουσίας τους, αλλά και της Μονής, κατά επιτηδείων που προσπαθούν με κάθε μέσο να την οικειοποιηθούν.

Την δεύτερη μέρα της επίσκεψής τους συναντήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακύνθου με εκπροσώπους συλλόγων ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων και ενημερώθηκαν για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, καθώς οι δυο μήνες επιτυχούς λειτουργίας – Ιούλιος και Αύγουστος – δεν επαρκούν για να καλύψουν τα συσσωρευμένα χρέη και να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους για να βρεθεί μια οριστική λύση ως προς το πρόβλημα της επισκεψιμότητας του χώρου θέασης του Ναυαγίου, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι ισχύει, για να υπάρξει σταθερότητα στις τουριστικές τους υπηρεσίες, και να μην χάνουν την αξιοπιστία τους έναντι των ξένων κυρίως πελατών τους που επισκέπτονται τη Ζάκυνθο σε πολλές των περιπτώσεων μόνο και μόνο για να φωτογραφίσουν το ΝΑΥΑΓΙΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές τους ενημέρωσαν και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και δυστυχώς μένουν αναξιοποίητα από την κυβέρνηση της ΝΔ, και δήλωσαν απερίφραστα τη θέση τους για οργανωμένη διαχείριση της περιοχής μέσω ενός φορέα διαφανούς, εξασφαλισμένου δημοσίου συμφέροντος που θα διασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα της Ζακύνθου και των Ζακυνθινών.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους, βρέθηκαν στη Μητρόπολη Ζακύνθου και συνομίλησαν με τους μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιο και Δωδώνης Χρυσόστομο, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη της εκκλησιαστικής περιουσίας, μνημείων και ναών στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου, περιουσία για την οποία ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια και δήλωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους στις προβλέψεις του νομοσχεδίου σύστασης της “Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ”.

Στο περιθώριο των παραπάνω δράσεων και συναντήσεων, οι βουλευτές ενημερώθηκαν επίσης για την κρίσιμη κατάσταση από άποψη βιωσιμότητας στην οποία έχει περιέλθει ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, καθώς και για τον κίνδυνο που διατρέχει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου λόγω του φετινού χαμηλού αριθμού εισακτέων, και μάλιστα τη στιγμή που η παγκόσμια πολιτική και επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει και ιεραρχεί τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης ανάπτυξης, της προστασίας και διαχείρισης οικοσυστημάτων στην κορυφή της ατζέντας!