Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Νίκος Κογιουμτσής, την Πέμπτη 25/2/2021. Βασικό θέμα συζήτησης, η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικά σημεία, όπως είναι η Πλάκα και το Μοναστηράκι και κυρίως ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Ειδικότερα για την περιοχή Πλάκα-Μοναστηράκι, συζητήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης- να καταχωρούνται ως τουριστικά, δεδομένου ότι πωλούν κυρίως τουριστικά είδη. Επίσης να εισέλθουν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση τους και γενικότερα να γίνει προσπάθεια αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι σύγχρονες ανάγκες του επιχειρείν απαιτούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή.

Εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε μπορούν μέσω των ψηφιακών εργαλείων να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες, δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα για εικονική περιήγηση εντός των καταστημάτων, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου και ο κ. Κογιουμτσής ανέλυσαν στον κ. Θεοχάρη τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του Ε.Ε.Α. για τη δημιουργία του Agora Athens, ενός σχεδίου που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στην Αθήνα. Στόχος του Ε.Ε.Α. είναι οι επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης –που σε προ Covid εποχές υπολογίζονταν σε περίπου 1.8 εκατ. τουρίστες- να επιδιώξουν να γνωρίσουν και την αγορά της παλιάς Αθήνας. Εκτιμάται ότι μόλις 100.000 επέλεγαν μετά την επίσκεψη τους στο Μουσείο να ανακαλύψουν τα καταστήματα σε Πλάκα και Μοναστηράκι. Αν αυξηθεί αυτός ο αριθμός, θα ενισχυθεί πολύ η τοπική επιχειρηματικότητα. Κάτι που θα είναι προς όφελος όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά του τουρισμού και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.