Μόνο με αρνητικό τεστ PCR, που θα έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες, θα εισέρχονται από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στη χώρα μας οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων.

Ανάλογο τεστ πρέπει να έχουν και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα και από τα λιμάνια. Εδώ, το τεστ πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν. Για τις εισόδους από τα χερσαία σύνορα έχει δοθεί μεταβατική περίοδος 5 ημερών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση και μετά τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Επίσης, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώνουν τη φόρμα PLF  (passenger locator form) και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τη χώρα.

Για την επιστροφή στον τόπο κατοικίας από το εξωτερικό απαιτείται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Είπε συγκεκριμένα:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω pcr. Ενώ η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει επίσης υποχρεωτική, και θα ήθελα να δοθεί προσοχή σε αυτό, η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο μας, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχετική φόρμα θα σας δώσουμε στην αυριανή ενημέρωση.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων και η λειτουργία και των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, των πάρκων ψυχαγωγίας και των θεματικών πάρκων, των συνεδρίων και των εκθέσεων.