Από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένουν οι μετεωρολόγοι την πρώτη επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, πρόκειται να κινηθεί προς τη χώρα μας, μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες.

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά, οι μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής -που βρίσκεται πάνω από θάλασσα- δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει, αλλά ούτε και η δυναμική που θα παρουσιάσει.

Σε ορισμένα προγνωστικά μοντέλα διαφαίνεται ο σχηματισμός ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με αρκετά έντονα φαινόμενα στη χώρα μας και κυρίως στα νότια τμήματά της.

Είναι μεν υπαρκτή η πιθανότητα σχηματισμού ενός Μεσογειακού Κυκλώνα (βαρομετρικά χαμηλά διεθνώς γνωστά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) με κίνηση προς τη χώρας μας, χωρίς ωστόσο ακόμα αυτό να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.