Tα αποκαλυπτήρια της επιγραφής στην είσοδο του Αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων που ενημερώνει τον επισκέπτη ότι ο Αρχαιολογικός χώρος τελεί υπό την προστασία της UNESCO, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έκανε χθες η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων έγιναν με κάθε λαμπρότητα οι διήμεροι εορτασμοί για την ένταξή τους στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποτελεί ένα “συν” στον Πολιτιστικό Τουρισμό της χώρας μας. Τα μνημεία υπό την προστασία της UNESCO είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας, έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κάτοικοι της περιοχής παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση, κατά την οποία επισημάνθηκε η σημασία την ένταξης.
Στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, υπογράμμισε “την ανάγκη να συνεχιστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας”, ενώ θυμήθηκε πίσης την παρουσία της στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων που φέτος συμπληρώνει εξήντα ολόκληρα χρόνια ζωής, ερμηνεύοντας εκεί σε μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας.
Η κ.Κονιόρδου αναφέρθηκε και στην συλλογική και μεθοδική προσπάθεια των Αρχών της περιοχής -τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, Δήμος Φιλίππων αρχικά και αργότερα ο διευρυμένος Δήμος Καβάλας- που σε συνεργασία με τον Υπουργείο Πολιτισμού έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
“Όλοι αυτοί συνέβαλαν ενεργά στην τεκμηρίωση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, είπε χαρακτηριστικά, και στην συνέχεια στήριξαν την υποψηφιότητα και πέτυχαν την εγγραφή του στον Κατάλογο της UNESCO”.