τόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, η Λέσβος θα συμμετάσχει όπως και πέρυσι, στο “2ο Yachting Festival – Θαλάσσιος Τουρισμός”, που οργανώνεται από την εταιρεία “Mact Media Group” στη Μαρίνα του Αλίμου (Αθήνα), από την Πέμπτη, 11 έως την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

Το οργανωτικό σκέλος της συμμετοχής και παρουσίας του νησιού, έχει αναλάβει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (στον οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν η Π.Β.Α., ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και άλλοι φορείς του τόπου)

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Το εν λόγω festival, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της “fed HATTA” (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), της “Hellenic Yacht Brokers Association”, του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, του Insuleur, του “European Small Islands Federation”, της “HEL.M.E.P.A.” (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αλίμου, κ.ο.κ., οργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με στόχο να αναδείξει το θαλάσσιο τουρισμό και ιδιαίτερα το “yachting”, ως ένα τρόπο που μπορεί ο Έλληνας και ο ξένος επισκέπτης να πραγματοποιήσει τις διακοπές του και να γνωρίσει τη νησιωτική, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το festival, το οποίο είναι “open air”, οργανώνεται στη μεγαλύτερη Μαρίνα της χώρας, αυτή του Αλίμου Αττικής, με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (αλλά και σε ξένους επισκέπτες και φιλοξενούμενους επαγγελματίες), να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδικότητα της απόλαυσης των ελληνικών θαλασσών, μέσα από ένα ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε να κυβερνήσουν οι ίδιοι (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση), είτε να χαρούν με τη βοήθεια και υποστήριξη επαγγελματιών.

Στις προβλήτες της Μαρίνας Αλίμου, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιβιβαστούν σε συγκεκριμένα ελλιμενισμένα σκάφη, να ενημερωθούν για τους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, να παρακολουθήσουν συνέδρια και εκδηλώσεις σε επαγγελματικά και απλά θέματα σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό, να λάβουν πληροφορίες από τους διάφορους προορισμούς, και να δουν τις διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα σκάφος.

Στο χερσαίο τμήμα του “open air festival”, θα συμμετέχουν εξειδικευμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με το θαλάσσιο τουρισμό, Δήμοι, Περιφέρειες, Λιμενικά Ταμεία και Μαρίνες απ’ όλη την Ελλάδα που υποδέχονται yachts και όσοι επιθυμούν να αναδείξουν το θαλάσσιο τουρισμό και τις σημαντικές πτυχές του τουρισμού τους.

Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΕΣΒΟΥ – ΣΤΟΧΟΙ

Η συμμετοχή της Λέσβου υπαγορεύεται από το γεγονός, ότι προσδοκά οφέλη από τον τουρισμό με yachts, ενώ αποτελεί ούτως ή άλλως ένα προορισμό θαλάσσιου τουρισμού.

Γενικότερος στόχος της συμμετοχής, η προώθηση της θαλάσσιας, της παράκτιας και της εν γένει τουριστικής φυσιογνωμίας του νησιού και ειδικότερος η προσέλκυση επισκεπτών κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα με μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Λέσβος θα έχει την ευκαιρία εντός του περιπτέρου της, να προωθήσει τόσο τις σχετικές με το θαλάσσιο τουρισμό και το yachting τουριστικές της υπηρεσίες (ακτοπλοϊα, ελλιμενισμός & ναυλώσεις σκαφών, sailing, καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες), όσο και το γενικότερο τουριστικό και γαστρονομικό της πλούτο.

Η συμμετοχή και η αποστολή, οργανώνονται από τον Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε., σε στενή συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες της κάθε περιοχής και τους κατά τόπους τουριστικούς φορείς, ενώ υποστηρίζονται από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), τους επιμέρους Λεσβιακούς Συλλόγους της Αθήνας, καθώς και από μεμονωμένους απόδημους Λέσβιους της πρωτεύουσας, οι οποίοι θα συνδράμουν ποικιλοτρόπως την προώθηση του νησιού.

Οι εκπρόσωποι των διαφόρων τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων της κάθε περιοχής του νησιού, θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στο περίπτερο της Λέσβου (τα ατομικά έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής, βαρύνουν τους ίδιους). Ωστόσο, για όσους θα ταξιδέψουν από τη Λέσβο στη Αθήνα ακτοπλοϊκώς, θα χορηγηθεί ειδική έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (ατομικά και Ι.Χ. αυτοκίνητα), που προσφέρουν οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες του Ομίλου “Attica Group”, που συνδέουν τη Λέσβο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Γ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στην εν λόγω συμμετοχή, παρόλο ότι η έμφαση θα δοθεί στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος που έχει άμεση σχέση με τη θάλασσα και το yachting, κατά βάση θα ακολουθηθεί η γνωστή μεθοδολογία που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια στα festivals και στις εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού, που συμμετέχει η Λέσβος.

Συγκεκριμένα, το περίπτερο της Λέσβου, θα αποτελείται από 5 μεγάλες ανεξάρτητες, αλλά συνεχόμενες “παγόδες” (Νο 62 – Νο 66). Εντός των 4 πρώτων, θα φιλοξενηθούν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, ήτοι: α) Ανατολική Λέσβος, β) Νότια Λέσβος, γ) Βόρεια Λέσβος, και δ) Κεντρική & Δυτική Λέσβος, ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα διάφορα τουριστικά “προϊόντα” τους και οι διαθέσιμες υπηρεσίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων του καθενός. Στo stand της κάθε γεωγραφικής περιοχής, θα υπάρχει η δυνατότητα της παρουσίας επιχειρηματικών μονάδων ή φορέων του τουρισμού, ενώ η συμμετοχή μπορεί να συνοδεύεται και από τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Εντός του booth της κάθε περιοχής, θα μπορούν να φιλοξενηθούν ΔΩΡΕΑΝ: α) εξειδικευμένα φυλλάδια για όλα τα είδη του θαλάσσιου τουρισμού & sea adventures, β) τοπικά έντυπα & banners προώθησης του κάθε γεωγραφικού προορισμού, γ) άλλα θεματικά έντυπα, δ) διαφημιστικό υλικό καταλυμάτων (περιορισμένος αριθμός & με κάθε επιφύλαξη), και ε) διάφορα εκθέματα που συνάδουν με την ταυτότητα της περιοχής (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, αγιογραφία, κ.α.), κ.ο.κ.

Η 5η παγόδα, θα φιλοξενήσει το “gastronomy section”, όπου θα εκτίθενται τα χαρακτηριστικότερα τοπικά διατροφικά προϊόντα, θα διεξάγονται γευσιγνωστικές δοκιμές και θα πραγματοποιείται ζωντανή μαγειρική με λεσβιακές συνταγές (κυρίως αυτές που ενδείκνυνται για ένα σκάφος).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ !!! Η παραλαβή των εκθεμάτων (εντύπων, banners, προϊόντων διατροφής, γενικότερου εξοπλισμού, κ.ο.κ.), θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τρίτη,  9 Απριλίου 2019 και ώρα 2 μ.μ., στα γραφεία του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. (Ασκληπιού 34, Χρυσομαλλούσα, Μυτιλήνη). Επειδή υπάρχουν αποθέματα εκθεμάτων από τη συμμετοχή σε προηγούμενες εκθέσεις, πρέπει να προηγηθεί επιβεβαίωση για την ύπαρξη ή όχι εκθεσιακού υλικού του κάθε φορέα ή της κάθε επιχείρησης.

 

 

Για περαιτέρω πληροφορίες και συνεννόηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν, με τους:

• Βίκυ Γονιδέλλη (Δήμος Λέσβου), τηλ. 22510 22143 & 6947 686839, email: vickygonidellis@gmail.com

• Γιώργο Καρίνο (Ο.Τ.ΑΛ. Α.Μ.Κ.Ε.), τηλ. 22510 22143 & 6942 456480, email: syndesmos1954@otenet.gr

• Αρετή Μανιάτογλου (Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου), τηλ. 22510 41787 & 6974 712375, email: exlesvos@otenet.gr

• Μυρσίνη Ανδριώτη (εκπρόσωπο Ο.Λ.Σ.Α. & απόδημων εθελοντών), τηλ. 6986 701581, email: andrioth1@gmail.com

• Πάνο Πίτσιο (Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε.), τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, emails: pitsiosp1@gmail.com & pitsiosp@otenet.gr