Επιλέξτε Page

Πως η Μαδρίτη πετάει έξω την Airbnb;

Πως η Μαδρίτη πετάει έξω την Airbnb;
10years label sman

Ένα νέο και αυστηρό σχέδιο αναμένεται να υιοθετήσει τo δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης για το Airbnb, που θα μπλοκάρει τη διάθεση πάνω από 10.000 ακινήτων. Σύμφωνα με την ισπανική El Pais το νέο αυστηρό σχέδιο θα βάζει ένα όριο 90 ημερών και θα βασίζεται σε έναν χάρτη τριών ζωνών.

Ειδικότερα, η πρώτη προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος καιασανσέρ από αυτή που χρησιμοποιούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Συνεπώς οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο του κτιρίου ή τους ίδιους ανελκυστήρες με τους μόνιμους κατοίκους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 95% των ακινήτων, δηλαδή περίπου 10.000, που ήδη είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του Airbnb δεν θα μπορέσουν να λάβουν την απαιτούμενη άδεια για την ενοικίαση.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης αποφάσισε επίσης να υιοθετήσει τον όριο ενοικίασης των 90 ημερών κι αν κάποιος επιλέξει να ενοικιάζει διαμερίσματα για μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να βγάζει νέα ειδική άδεια.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και ένας χάρτης, στον οποίο η Μαδρίτη χωρίζεται σε τρεις δακτυλίους, που καλύπτουν, κυρίως, το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στόχος είναι να μειωθεί ο τουρισμός στο ιστορικό κέντρο που φαίνεται να ξεπερνά τους μόνιμους κατοίκους.

288068g 1552998596 869946 1553000838 sumario normal recorte1

 

«Ο μαζικός τουρισμός δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στις πόλεις, μάλλον αντίθετα, τις υποβαθμίζει. Στη γειτονιά του Sol, υπάρχουν δύο τουρίστες για κάθε κάτοικο. Στην περιοχή Cortes, ο λόγος είναι 1,3 τουρίστες για κάθε κάτοικο. Αυτό είναι γνωστό ως touristification» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος για τη Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη, Χοσέ Μανουέλ Κάλβο.

Από τη μεριά της η Μερσέντες Γκονζάλεζ, σύμβουλος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο ψήφισε υπέρ της πρωτοβουλίας, τόνισε ότι «αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, απαραίτητο για να ξεκινήσετε το περπάτημα προς μια διαφορετική πόλη, όπου οι κάτοικοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, ενώ η έκρηξη των τουριστικών καταλυμάτων έχει σαφή αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων, όπου η τιμή του μισθώματος αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 8%».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία προσπαθεί να περιορίσει τη λειτουργία της Airbnb. Αντίστοιχα μέτρα έχουν πάρει κι άλλες πόλεις όπως η Βαλένθια, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και η Βαρκελώνη, ενώ υπάρχουν και παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

tvxs.gr

ITN Ελληνικός Τουρισμός

itn 34

ITN ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITN GREEK TOURISM

Gold Hire Solutions: Αξιόπιστος συνεργάτης στην πρόσληψη προσωπικού

SETKE ΤΕΥΧΟΣ 3 | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

3rd Yachting Festival – Athens

Yachting & Gastronomy Volos

ΗΑΤΤΑ

Εγγραφή στο newsletter

World Tourism Expo

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

HELLENIC MEDIA GROUP