Τα οφέλη του Μεταφορικού Ισοδύναμου τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να είναι υπαρκτά για τους νησιώτες, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που έγινε απόψε στη Ρόδο, στην αίθουσα «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο την Παρασκευή 15/3/2019, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε για τις νησιωτικές πολιτικές και το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων της Ρόδου με το συντονισμό από τη Δημοσιογράφο κα. Ρένα Βενιανάκη και την παρουσία του νέου Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Κασσάρα.

Μια χώρα σε κανονικότητα

«Είμαστε ήδη στον 3ο μήνα του 2019 και όλα δείχνουν ότι έχουμε γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια- μετά από 8 χρόνια σκληρών πολιτικών-, δεν είναι μόνο γιατί οι οίκοι αξιολόγησης μας αναβαθμίζουν συνεχώς, δεν είναι μόνο γιατί βγήκαμε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο και πετύχαμε το χαμηλότερο επιτόκιο από το 2006, δεν είναι μόνο ότι προβλέπεται για φέτος ανάπτυξη 2,1%- από τις υψηλότερες στην Ευρώπη-, δεν είναι μόνο ότι έχουμε μείωση της ανεργίας 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, δεν είναι μόνο γιατί αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο κατάπτυστος θεσμός του υποκατώτατου, δεν είναι μόνο γιατί επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά είναι γιατί έχει πια εμπεδωθεί το αίσθημα της κανονικότητας στους πολίτες και της ελπίδας ότι αυτή η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να ορίσει η ίδια την τύχη της».

r3 1

Η Νησιωτικότητα δεν είναι απλά μια γραμμή στο Σύνταγμα, απαιτεί καθημερινή μάχη

«Νησιωτικότητα είναι να ξέρεις ότι στις 11 Σεπτέμβρη, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο νησί, ανοίγουν τα σχολεία, με βιβλία και δασκάλους και όχι με ελλείψεις και με φωτοτυπίες. Νησιωτικότητα είναι να υπάρχει γιατρός σε κάθε νησί και εμείς το καταφέραμε ενισχύοντας το ιατρικό προσωπικό με στρατιωτικούς γιατρούς επί θητεία. Νησιωτικότητα είναι να θες να χτυπάει η καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε κάθε νησί και εμείς το καταφέραμε με την πρόσληψη προσωπικού στους μικρούς ΟΤΑ. Νησιωτικότητα είναι να έχει κάθε νησί, όσο απομακρυσμένο και αν είναι, πλοίο της γραμμής και εμείς αυτό το καταφέραμε αξιοποιώντας στο έπακρο τις χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές. Νησιωτικότητα είναι να είναι κάθε νησί αυτάρκες υδατικά και να μην πληρώνουμε 12€ το κυβικό για να μεταφέρουμε νερό με την υδροφόρα και αυτό το καταφέραμε το 2019. Το 2019 οι αφαλατώσεις στα άνυδρα νησιά τίθονται σε πλήρη λειτουργία και η υδροφόρα για το Αιγαίο είναι πια παρελθόν».

«Αυτές είναι οι νησιωτικές πολιτικές που εμείς πετύχαμε. Πετύχαμε γιατί εμείς δεν βάζουμε το χέρι στο μέλι, δεν δίνουμε δωράκι 241 εκ ευρώ σε φαρμακευτικές εταιρείες. Τα 241εκ ευρώ εμείς τα κάνουμε υποδομές, θεσμικές παρεμβάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης για τα νησιά μας».

D1uWoy9XQAEQv5D

Η Ρόδος στο επίκεντρο

Σημαντικές Υποδομές για το νησί

«Το Ειδικό Αναπτυξιακό Βορείου και Νοτίου Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας, που με 101 εκ στηρίζει βασικές υποδομές που χρειάζονται τα νησιά μας, είναι χρήματα από εθνικούς πόρους, αποδεικνύοντας πως η δική μας Κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, επενδύει στα νησιά και αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτού, σημαντικές υποδομές για το νησί εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν, όπως η επέκταση της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από Θαλασσινή Πύλη μέχρι Λιμένα Ακαντιάς, με 1.7εκ €. καθώς και η δημιουργία δικτύου ΑΜΕΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, με 650.000 €».

Ροδιακή Έπαυλη

«Από τις πρώτες μέρες μου, σα βουλευτής Δωδεκανήσου, έβαλα σα στόχο το στολίδι της πόλης μας, η Ροδιακή Έπαυλη, που εγκαταλείφτηκε και η τύχη της χάθηκε μέσα στη γραφειοκρατία, να αναβαθμιστεί και να προσφερθεί και πάλι στο λαό της Ρόδου. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να την επαναφέραμε στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου την Έπαυλη και στη συνέχεια να την εντάξουμε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, με 3,5 εκ χρηματοδότηση για εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης».

Μεσαιωνική Πόλη

«30 χρόνια από την ένταξη της ΜΠ στον κατάλογο Μνημείων της UNESCO πιάσαμε το νήμα από κει που είχε κοπεί, από το 2004 όπου και έληξε η Προγραμματική Σύμβαση. Μαζί με το Υπ. Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον Δήμο Ρόδου και εκ μέρους του Υπ. Ναυτιλίας, από μένα, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας (3/11/2018) που μας ανοίγει τον δρόμο για την προετοιμασία της επόμενης Προγραμματικής Σύμβασης όπου πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει».

Η ουσία του Μεταφορικού Ισοδύναμου

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο απαντά στην πραγματική ανάγκη να εξισωθούν σε κόστος οι μετακινήσεις των νησιωτών, με αυτές της χερσαίας Ελλάδας. Στόχος μας είναι η Ισονομία και η Ισότητα, το να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες τα νησιά μας, με την υπόλοιπη χώρα».

«Το μέτρο αναλογεί σε όλους τους κατοίκους των νησιών που έχουν φορολογική έδρα σε αυτά- χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Το όφελος για τον πολίτη είναι πάνω από 40%: πχ. Ρόδος – Πειραιάς με καμπίνα, κόστος 78€, επιστροφή 34,03€, -44%, δηλαδή. Ρόδος – Λέρος, με καμπίνα, κόστος 53€, επιστροφή 34,77€, -65%, δηλαδή.  Ρόδος – Λέρος με ταχύπλοο: κόστος 42€, επιστροφή 23,77€, – 56% δηλαδή. Ρόδος – Κως με ταχύπλοο: κόστος 34€, επιστροφή 22,27€, – 65% δηλαδή.

Ισχύει ακόμη για τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των νησιών- χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο για όποια εμπορεύματα και αν μεταφέρουν. Χρηματοδοτούμε τη διαφορά σε όλο το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος που δαπανάται στην ηπειρωτική Ελλάδα.  ».

Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

  • «Το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί και στην χρήση αεροπορικών εισιτηρίων»

  • «Πλέον το μέτρο, αναφορικά με τους δικαιούχους, θα ισχύει και για όλους τους δημοσίους λειτουργούς που εργάζονται σε νησιά, όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων».

  • «Τα ΜΙ επεκτείνεται και στα καύσιμα. Πιλοτικά, σε λίγο καιρό θα ισχύσει η επιδότηση της μεταφοράς των καυσίμων κίνησης στα μικρά νησιά και από το 2020 θα επεκταθεί σε όλα. Για τα μικρά νησιά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς η επιδότηση θα φτάνει το 0,20 ανά λίτρο, ενώ έχουμε υπολογίσει ότι σε όλα τα νησιά, η διαφορά της τιμής της βενζίνης, δε θα υπερβαίνει τα 0,10 σε σχέση με την μέση τιμή της Αττικής».