Αυστηρές ποινές προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Με το νέο νόμο εκσυγχρονίζονται οι θεσμοί της δήμευσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιουσία που έχασε το δημόσιο θα επιστραφεί πλήρως και σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους νέους Κώδικες που είναι σε διαβούλευση, το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή καθώς μειώνεται από τις 150.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.

Ακόμη, αναφέρει ότι από συνδυασμό ποινικών διατάξεων προβλέπεται ότι ο καταχραστής του Δημοσίου μπορεί να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη.

Στόχος «να επιστρέψουν ”τα κλεμμένα” στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συνολικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε την αποκάλυψη των προσώπων που εμπλέκονταν στις υποθέσεις διαφθοράς, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζοντας παράλληλα πως οι δρακόντειες διατάξεις κατέληγαν στη στοχοποίηση πράξεων χαμηλότερης απαξίας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις περιπτώσεις πλαστών πτυχίων καθαριστριών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές., μέσα από τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των σχεδίων νέου ποινικού κώδικα και νέου κώδικα ποινικής δικονομίας προβλέπονται τα εργαλεία προκειμένου όχι μόνο να τιμωρηθεί ο δράστης, αλλά και να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας).

Πέραν αυτών όμως, με το νέο νόμο εκσυγχρονίζονται οι θεσμοί της δήμευσης και της αναπληρωματικής δήμευσης ή της αντικατάστασής της με χρηματική ποινή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιουσία που έχασε το δημόσιο θα επιστραφεί πλήρως και σε κάθε περίπτωση.

efsyn.gr