Αποδεκτή έκανε την πρόταση/τροπολογία του βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού, ο Υπουργός Ναυτιλίας, για την διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν  στους επαγγελματίεςτης παραλιακής ζώνης και αφορά ιδιαίτερα την Καλύμνο.

 

Με δύο τροπολογίες, που κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής,  έθεσε το μείζον πρόβλημα της διαγραφής των προστίμων αυθαίρετων κατασκευών στην λιμενική ζώνη μετά την κατεδάφιση τους ή την έκδοση άδεια.

Η τροπολογία αφορά κυρίως τα δυσβάστακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης της Καλύμνου. Το θέμα αυτό, προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και ειδικά στους καταστηματάρχες της Πλατείας, οι οποίοι «φορτώθηκαν» με δυσβάστακτα πρόστιμα, αφού οι κατασκευές των καταστημάτων τους, κρίθηκαν παράνομες. Αιτία αυτών των προστίμων, υπήρξε η αλλαγή του καθεστώτος της παραλιακής ζώνης, από την σημερινή Δημοτική Αρχή, που προκάλεσε εντάσεις το προηγούμενο διάστημα και επέφερε βαριά πρόστιμα.

Με την σημερινή παρέμβαση του Η. Καματερού, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, ουσιαστικάδιευθετείται το θέμα των προστίμων, τα οποία, όλα δείχνουν, πως θα διαγραφούν, αφού ο Υπουργός έκανε αποδεκτή την τροπολογία του βουλευτή.

Ο βουλευτής, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέπτυξε τα επιχειρήματα στην κατεύθυνση παροχής κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και λειτουργική ευταξία των λιμενικών ζωνών.

Ο Υπουργός έκανε επί της ουσίας αποδεκτή την τροπολογία αλλά για νομοτεχνικούς λόγους και για συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, δεσμεύτηκε σύντομα να φέρει προς ψήφιση σχετική τροπολογία.

Επίσης, κατατέθηκε τροπολογία από τον Η. Καματερό, που αφορά την  ανάγκη έγκρισης και από τις Λιμενικές Αρχές για την άρση απαγόρευσης απόπλου πλοίου,  μετά την παροχή πιστοποιητικού από ιδιώτη νηογνώμονα και όχι απλά αμελλητί.

Την τροπολογία που αναβαθμίζει τον ρόλο των Αρχών και διασφαλίζει το αξιόπλοο των πλοίων, έκανε αποδεκτή ο Υπουργός.