Υψηλούς ρυθμούς αύξησης καταγράφουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας το 2018. Η άνοδος αυτή που οδήγησε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, είναι της τάξης του 15,8%, στα 33.021 εκατ. ευρώ από 28.510,6 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται στις ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς όλους τους σημαντικούς πελάτες ελληνικών προϊόντων – και προς την ΕΕ και προς τις Τρίτες Χώρες. Η αύξηση προς την ΕΕ, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο 14%, ενώ μεγαλύτερη εμφανίζεται η αύξηση προς Τρίτες Χώρες (17,9%). Οι εξαγωγές που κατευθύνονται προς χώρες της ΕΕ είναι πλέον το 52,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, έναντι 47,8% που κατευθύνονται προς Τρίτες Χώρες.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω έκανε την εξής δήλωση: «Στη νέα εποχή που ξημερώνει για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και τη σκληρή εποπτεία, να αδράξουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη οικονομία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην εγχώρια παραγωγή. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε πλεονάσματα και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην άρση των αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανάκαμψη. Είναι ζωτικής σημασίας να ξεφύγουμε από την «παγίδα» της χαμηλής παραγωγικότητας που ταλανίζει την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να σταθούμε με αξιώσεις στο παγκόσμιο στερέωμα και στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας».