ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δύο από τα πιο παλαιά και αξιόλογα μεταβυζαντινά. παρεκκλήσια της πόλης μας, η Αγ. Άννα του Κάστρου και η Παναγία του Σταυρού που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου και σε επαφή με το Κάστρο της Παροικιάς, λόγω αλλεπάλληλων καθιζήσεων κινδυνεύουν από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, να καταρρεύσουν και να μεταβληθούν σε ερείπια.
Για τους παραπάνω λόγους, η Ι. Μητρόπολη Παροναξίας, έπειτα από πρόταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο οποίο υπάγονται τα παρεκκλήσια αυτά, συνέστησε Ειδική Ερανική Επιτροπή η οποία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου, ανέλαβε την προσπάθεια της σωτηρίας των δύο αυτών παρεκκλησίων και ειδικά την προσπάθεια της εξεύρεσης του χρηματικού ποσού, που θα απαιτηθεί για την πραγματοποίηση του σπουδαίου και θεάρεστου αυτού έργου.
Η εκπόνηση των σχετικών μελετών, έχει ανατεθεί στην κ. Αναστασία Γεωργιάδου, αρχιτέκτονα μηχανικό, εξειδικευμένη σε τέτοιου είδους επεμβάσεις και αποκαταστάσεις. Σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση, να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας ότι, η μελέτη της Παναγίας του Σταυρού εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ύστερα από την παραπάνω ευχάριστη εξέλιξη, η οποία, ας σημειωθεί, εξασφαλίστηκε σε χρόνους ταχύτατους για τέτοιου είδους έργα, η Ερανική Επιτροπή και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, με την συνεργασία του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου προχωρούν στην έναρξη των σχετικών εργασιών, για την διάσωση των δύο αυτών μνημείων.
Θερμή παράκληση απευθύνουμε σε κάθε Παριανό ή φίλο της Πάρου και σε όλους τους φορείς του νησιού, να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου έργου και να γίνουν έτσι, συμμέτοχοι σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια, με όποιο τρόπο ο καθένας θεωρεί πρόσφορο. Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνεται Συνεστίαση για την αποκατάσταση των παραπάνω παρεκκλησίων, την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 1 μ.μ., στο Εστιατόριο του Γιάννη Σωτηρίου Σκανδάλη στην Αλυκή, με πλούσιο γεύμα και ζωντανή μουσική. Συμμετοχή 20€.
Η Ερανική Επιτροπή λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και με ενημερωτικά δελτία θα ενημερώνει τους συμπολίτες μας, για την πορεία των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης των δύο αυτών θησαυρών της προγονικής μας κληρονομιάς.

Η ΕΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ