Επιλέξτε Page

Νάσος Ηλιόπουλος: Να μπουν όρια στη άναρχη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Αθήνα

Νάσος Ηλιόπουλος: Να μπουν όρια στη άναρχη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Αθήνα

«Το ζήτημα με το Airbnb (και άλλες πλατφόρμες) είναι ότι πλέον μπαίνουν μεγάλοι παίχτες του real estate, που αγοράζουν μια σειρά από διαμερίσματα και άρα πλέον δεν μιλάμε για βραχυχρόνια μίσθωση, μιλάμε για οικονομική δραστηριότητα»

Στην ανοιχτή συζήτηση «Βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών: νέα ευκαιρία ή πρόβλημα;», βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Impact Ηub Athens και επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της ραγδαίας εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και το τι σημαίνει για την πόλη συνολικά, ενώ αναφέρθηκαν και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ιδιοκτήτες και χρήστες ακινήτων, εκπρόσωποι επιτροπών κατοίκων, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και επιστήμονες.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε πρόσφατα αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας πως «το ζήτημα με το Airbnb (και άλλες πλατφόρμες) δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να παίρνει ένα μικρό εισόδημα από μια βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον μπαίνουν μεγάλοι παίχτες του real estate, που αγοράζουν μια σειρά από διαμερίσματα και άρα πλέον δεν μιλάμε για βραχυχρόνια μίσθωση, μιλάμε για οικονομική δραστηριότητα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Νάσος Ηλιόπουλος επεκτάθηκε στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα:

«Η αίσθησή μου είναι πως όσο προχωράει με το συγκεκριμένο τρόπο το φαινόμενο (βραχυχρόνια μίσθωση από μεγάλες εταιρείες real estate) η Αθήνα μετατρέπεται σε μια λιγότερο δημοκρατική πόλη. Μετατρέπεται σε μια πόλη που αποκτά ζώνες με τρόπο που παλιότερα δεν είχε. Ο κόσμος που πλέον δυσκολεύεται να βρει σπίτι, δεν είναι μόνο αυτοί που είναι περαστικοί απ’ την πόλη, αλλά αφορά και παιδιά που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα, που θέλουν να συνεχίσουν να κατοικούν στο κέντρο της πόλης και ο μόνος τρόπος που έχουν είναι να μένουν στο πατρικό τους. Δεν είμαι από τους οπαδούς της αυτορρύθμισης. Θεωρώ πως το «αόρατο χέρι της αγοράς» είναι ισοδύναμο εννοιολογικό εργαλείο με τα ζώδια. Επίσης δε θεωρώ πως γενικά η άναρχη ανάπτυξη είναι η απάντηση στην κρίση», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και συνέχισε: «Η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό την κάνει ακόμα πιο ευάλωτη στη λογική ότι τώρα «έρχονται πόροι άρα ας μην μπούνε όρια». Έχουμε γνωρίσει πολύ καλά, ειδικά σε αυτή τη χώρα, ότι η ανάπτυξη χωρίς όρια μπορεί μακροχρόνια να έχει εξίσου καταστροφικές συνέπειες. Άρα και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να μπούνε όρια. Τα όρια που ήδη έχουν συζητηθεί, δηλαδή χρονικός περιορισμός και περιορισμός ανά ΑΦΜ, νομίζω πως είναι δύο πρώτα σημαντικά όρια και μετά τα δεδομένα που θα συλλέξουμε θα μας βοηθήσουν έπειτα να δούμε πως προχωράμε. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν πρέπει να μπουν μετά και γεωγραφικά όρια σε περιοχές και σε γειτονιές. Προφανώς και στο συγκεκριμένο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, υπάρχει ένα πεδίο σύγκρουσης. Η Αθήνα είναι μια ζωντανή πόλη γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε διατηρήσει μεικτές χρήσεις και άρα το κρίσιμο σημείο είναι πως τα όρια που θα μπούνε θα πρέπει να διατηρήσουν αυτές τις μεικτές χρήσεις. Αν δε συμβεί αυτό θα πάμε σε έναν κανιβαλισμό «μονοκαλλιέργειας» που και κατοίκους θα διώξει και άλλες δραστηριότητες θα απειλήσει», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο Νάσος Ηλιόπουλος στη δευτερολογία του ανέφερε:

«Ο δήμος της Αθήνας δεν είναι ένας φτωχός δήμος όσον αφορά στο κομμάτι του κτηριακού αποθέματος. Έχει και κτήρια και διαμερίσματα και ελεύθερους χώρους. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο δήμος τρέχει έναν διαγωνισμό αξίας 7,6 εκατομμυρίων ώστε να προσληφθεί ένας σύμβουλος και να κάνει real estate business, ενώ θα μπορούσε να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να δούμε πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Με κοινωνικές κατοικίες στο κέντρο, με κρίσιμες υποδομές όπως δημοτικά ιατρεία, παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους ή ό,τιδήποτε άλλο κρίνει η γειτονιά. Δεν μπορείς αυτά να τα επιβάλλεις χωρίς διάλογο με τη γειτονιά. Ακόμα και οι εμπορικές δραστηριότητες θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να αφήνουν πόρους ώστε να μπορεί ο δήμος να κάνει κοινωνική πολιτική. Ειδικά για την Αθήνα υπάρχουν πόροι και δυνατότητες».

Τη συζήτηση που συντόνισαν οι Δήμητρα Σιατίτσα (αρχιτέκνων-πολεοδόμος) και Άρης Καλαντίδης (καθηγητής αστικής διαχείρισης), αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου «AirBnB» στην Αθήνα και όσα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από σχετική έρευνα.

ITN Ελληνικός Τουρισμός

itn 34

ITN ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITN GREEK TOURISM

Gold Hire Solutions: Αξιόπιστος συνεργάτης στην πρόσληψη προσωπικού

SETKE ΤΕΥΧΟΣ 3 | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

3rd Yachting Festival – Athens

Yachting & Gastronomy Volos

ΗΑΤΤΑ

Εγγραφή στο newsletter

World Tourism Expo

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

HELLENIC MEDIA GROUP