Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση εκπροσώπων τύπου, ΜΜΕ, blogs, και φορέων, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του 16ου ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, που θα διοργανωθεί μαζί με την Έκθεση Πολιτισμού – Τουρισμού – Γαστρονομίας – Οίνου τον Οκτώβριο 2018 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ELECTRA PALACE στην Αριστοτέλους, την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, με θέμα «Η Ευρώπη των Γεύσεων-Ελλάδα: Τουρισμός-Οίνος-Γαστρονομία», την πραγματοποίηση του οποίου εξασφάλισε  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», θα λειτουργήσει μεγάλη έκθεση πολιτισμού, τουρισμού, γαστρονομίας και οίνου, με στόχο τη διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο «Ημαθία Quality», με θεματολογία αφιερωμένη στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη γαστρονομία και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται από τις περιφέρειες και τους δήμους η ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP  όπως ανέφερε , η Έκθεση έχει στόχο την  διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ  έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν Περιφέρειες, Δήμοι, επαγγελματικές οργανώσεις και  παραγωγικές επιχειρήσεις και οινοποιεία, μέσω των οποίων θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με τα παραδοσιακά προϊόντα, τοπικά ποτά και κρασιά.

Στη συνέχεια έκανε την παρουσίαση της δομής και του προγράμματος του Συνεδρίου, και ανέφερε ότι οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400, από 16 διαφορετικές χώρες. Ενώ τεράστιο είναι το  ενδιαφέρον για τα 100 περίπτερα που θα υπάρχουν στο Ζάππειο -από τα οποία έχουν δοθεί πάνω από τα 60- παρόλα αυτά στόχος είναι να πείσουν τους παραγωγούς να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν συλλογικά υπό την αιγίδα του αντίστοιχου επιμελητηρίου και περιφέρειας. Παράλληλα με τα συνέδρια κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν live show και γευσιγνωσίες ενώ η έκθεση είναι ανοιχτή και στο κοινό.

Ο κ. Γιώργος Καραχρήστος ανέφερε ότι τιμωμένη περιοχή στην έκθεση θα είναι η Ημαθία και είναι ο ένας λόγος που παρευρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Κάλεσε όλη την Βόρειο Ελλάδα να συμμετάσχει στην έκθεση ώστε να προβάλει τα προϊόντα της στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης ανέφερε ότι στο συνέδριο – έκθεση θα φιλοξενηθούν τρία συνέδρια που θα αφορούν 1. “Imathia Quality”, το οποίο πραγματοποιείται για 2η συνεχόμενη χρονιά και θέμα την προβολή της εξαίσιας γαστρονομίας της περιοχής  με βάση το ξακουστό ξινόμαυρο, το φημισμένο βόειο κρέας, παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά και πλήθος άλλων προϊόντων, ενώ ο στόχος της Περιφέρειας είναι το συνέδριο να καθιερωθεί και να γίνει ετήσιο . 2. Οι τάσεις στη γαστρονομία και τίτλο ” Η Ευρώπη των Γεύσεων –  Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος και Γαστρονομία και 3. Ο σύνδεσμος της Αγροδιατροφής με τον Τουρισμό που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα και τον ποιοτικό θεματικό τουρισμό αλλά παράλληλα θα λειτουργήσει και ως πρόδρομος εξαγωγών.

Ο Chef κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ΄΄Ακρόπολις΄΄, ευχαρίστησε όλους του φορείς και ειδικά τον ΕΟΤ που συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για τη γαστρονομία και τον τουρισμό στη χώρα μας. Ενώ τόνισε πως που θα συμβάλει στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, τη σύνδεσή της με τον πολιτισμό της και θα δώσει επιπλέον ώθηση στον τουρισμό.

Όπως επίσης ανέφερε στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, αλλά και να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, καλώντας τους ξένους επισκέπτες της χώρας εκτός από τον μουσακά και το σουβλάκι να δοκιμάσουν και τις τοπικές κουζίνες

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ο ειδικός σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας και μεταβίβασε τους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω επανειλημμένων υποχρεώσεων : ΄΄ Πριν από περίπου ένα χρόνο, πήραμε την πρωτοβουλία και βρίσκοντας τη θετική ανταπόκριση όλων των φορέων αλλά και πολλών επιχειρηματιών της περιφερειακής μας ενότητας, και έχοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, συνδιοργανώσαμε με τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, την ένωση ξενοδόχων Ημαθίας, την Αναπτυξιακή και το σύλλογο γαστρονομίας «Καρανος» στο χώρο του Ζαππείου μεγάρου, το τριήμερο Imathia Quality, αποσκοπώντας στην προώθηση του τουριστικού και αγροδιατροφικού πλούτου της περιοχής μας στο κοινό των Αθηνών. Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια μιας τέτοιας παρουσίασης με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Φέτος, κατά τον σχεδιασμό της συνέχειας της συγκεκριμένης δράσης, έπεσε στην αντίληψη των ανθρώπων που εργάζονται για την πραγματοποίησή της, το 16ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ζαππείου από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου. Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των φορέων στην Ημαθία, διατυπώθηκε ομόφωνα η άποψη, πως με τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο συνέδριο, θα υπάρχει αποδοτικότερη και πιο στοχευμένη προώθηση των προϊόντων μας, αλλά και της Ημαθίας όσων αφορά το τουριστικό προϊόν. Έτσι, συναποφασίσαμε φέτος, να «εκμεταλλευτούμε» την εμπειρία των διοργανωτών του συνεδρίου και να συμμετέχουμε

σε αυτό παράλληλα με τη δική μας δράση «Imathia Quality» Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη στήριξη του, όπως και τους Δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ημαθίας και τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Ημαθίας για τη σύμπραξή τους σε αυτήν την προσπάθεια και να ευχηθώ στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες του συνεδρίου καλή επιτυχία.΄΄

Στην συνέντευξή τύπου παρευρέθηκε επίσης ο Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας , πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας , Προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Imathia Quality ο οποίος επισήμανε ότι στην Ημαθία παράγονται υψηλής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ότι από την  περιοχή αυτή προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής κρέατος βοοειδών της χώρας, αλλά και κρέας με ω3. Ο κ. Τεληγιαννίδης πρόσθεσε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι η Ημαθία διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα αλλά και υψηλής ποιότητας τουριστικό πακέτο και ότι αυτό θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται γνωστό στους δυνητικούς αγοραστές.

Δήλωσε ευτυχής συγκυρία τη διοργάνωση του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου, και εγγυάται την μεγιστοποίηση του επικοινωνιακού αντικτύπου και προσφέρει αυξημένες δυνατότητες για ανάπτυξη δικτύων και επαφών για τους τοπικούς επιχειρηματίες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν.

Τέλος ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία των τοπικών φορέων που συμμετέχουν στο 2ο Imathia Quality και της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου, που αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας για την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια διετία, και θα προσφέρουν μια ασφαλή βάση.

Οι παρουσιάσεις και οι εκδηλώσεις του Συνεδρίου και της Έκθεσης, εκτός από την ευρεία και επίσημη προβολή, θα αναφερθούν και θα προβληθούν αντίστοιχα, και στις χώρες των συμμετεχόντων και στις επίσημες αναφορές των Αδελφοτήτων Μελών του Ευρωπαϊκού Συνέδριο του Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, που καλύπτει ήδη με ενεργά μέλη του εκτός από την Ελλάδα και τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, και άλλες, ενώ σε προηγούμενα συνέδρια οι συμμετοχές προήλθαν από περισσότερες από 20 χώρες.

Μία επίσης καινοτομία της Έκθεσης, επισήμανε ο κ. Γεώργιος Καραχρήστος ο Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP  , είναι ότι ένα ειδικό τμήμα της Έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στις διάφορες ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα (ήδη πολλές έχουν ανταποκριθεί), οι οποίες θα μπορούν να παρουσιάσουν την εθνική και τοπική γαστρονομία και τα ποτά τους και να θέσουν στη διάθεση των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, παραδείγματα από τις τοπικές γεύσεις των χωρών τους.