Με πέντε νέα προγράμματα για 49.566 ωφελούμενους θα κινηθεί ο ΟΑΕΔ το προσεχές διάστημα.
Οι νέες θέσεις που ετοιμάζονται για επιχειρήσεις, δήμους και δασαρχεία της χώρας, αφορούν προγράμματα επιχορήγησης, κατάρτισης νέων ηλικιακά ανέργων, επανένταξης στην αγορά εργασίας και προσλήψεων κοινωφελούς χαρακτήρα, με τις περισσότερες προκηρύξεις υλοποίησης να βρίσκονται ήδη στη δοκιμαστική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ.
Για τα προγράμματα που θα ακολουθήσουν αυτό των 5.066 στη δασοπυρόσβεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Εργασίας δουλεύουν ”πυρετωδώς” για να δοθούν -άμεσα- στον ΟΑΕΔ.
Υπενθυμίζεται, ότι θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά.
(1) Πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών
Πανελλαδίκό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 29 ετών. Αφορά αποφοίτους ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Θα προηγηθούν όσοι είναι εγγεγραµµένους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ γιαχρονικό διάστηµα άνω των τριών µηνών. Οι νέες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
(2) Επιχορήγηση 5.000 νέων αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών
Είναι θέμα χρόνου η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), όπως έχει δηλώσει η διοίκητρια του ΟΑΕΔ. Χορηγούνται ποσά έως 20.000 ευρώ, προκειμένου νέοι οι νέοι να κάνουν την δική τους δουλειά.
(3) 5.066 ωφελούμενοι σε δασαρχεία
Το πρόγραμμα πήρε ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι εκδοθεί άμεσα. Το νέο προσωπικό θα εργαστεί στα δασαρχεία όλης της χώρας. Καθοριστικά κριτήρια επιλογής ο χρόνος ανεργίας και το ετήσιο εισόδημα.
(4) 25.000 άνεργοι σε 274 δήμους
Το πρόγραμμα για την πρόσληψη 25.000 ανέργων στους δήμους όλης της χώρας αναμένεται να εκδοθεί λίγο πιο μετά από την δημοσιοποίηση της Δημόσιας Πρόσκλησης για τους 5.066 στην αντιπυρική προστασία.
(5) Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για 4.500 νέους ανέργους έως 29 ετών
4.500 άνεργοι νέοι, ηλικίας έως 29 ετών, απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Λυκείου για απασχόληση σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες (τεχνικές και του τομέα των υπηρεσιών). Η διάρκεια προγράμματος είναι συνολικά 14 μήνες (10 μήνες επιχορήγησης και 4 μήνες δέσμευση), ενώ το ύψος επιχορήγησης είναι 360 ευρώ το μήνα για κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.