Με τις “βαλίτσες” γεμάτες και ένα ενδεχόμενο “ραντεβού το Σεπτέμβρη” ολοκληρώθηκε η πρώτη για το 2018 αποστολή της Διπλωματίας των Πόλεων στο Κατάρ. Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”, η υπεύθυνη διοργάνωσης της αποστολής, στέλεχος του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μηταυτσή, ήταν μια επιτυχημένη αποστολή καθώς περισσότερα από 75 ταξιδιωτικά γραφεία συμμετείχαν στα επαγγελματικά ραντεβού και παρακολούθησαν την εκδήλωση κατά την οποία έγινε η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού.
Επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετέχουν φορείς και παράγοντες του τουρισμού και επιχειρηματίες της πόλης, ήταν ο  δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μαζί με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα. Στην αποστολή συμμετείχε, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.
“Νομίζω ότι είναι πολύ ελκυστικό το γεγονός για τους ταξιδιώτες από το Κατάρ πως, χάρη στο κλίμα της Ελλάδας και την δομή της Θεσσαλονίκης, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βόλτες στην πόλη και να απολαμβάνουν τον καφέ τους έξω. Σκεφτείτε ότι εκεί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι άνθρωποι έχουν μάθει να κινούνται ως επί το πλείστον σε κλειστούς χώρους”, σημείωσε η κ. Μυταυτσή.
“Έχουμε ως λαοί πολλές διαφορές αλλά και αρκετά κοινά. Ένα από τα πράγματα που μας συνδέει είναι η γαστρονομία”, πρόσθεσε η κ. Μυταυτσή και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ πιθανό το Σεπτέμβριο να έρθει αντιστοίχως αποστολή από το Κατάρ για να παρουσιάσει την Ντόχα στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της αποστολής έγιναν σημαντικές επαφές. Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής Ανάπτυξης του Qatar Investment Authority, Abdelaziz Bin Ali Al-Thani, στον οποίο παρουσίασαν τις ευκαιρίες επενδύσεων που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, της αγοράς ακινήτου και των νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και σε επιχειρηματικό επίπεδο ενόψει και της ολοκλήρωσης του μάστερ πλαν της ΔΕΘ.
Επίσης, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Qatar Airways, η οποία πριν από μόλις λίγες ημέρες εγκαινίασε την απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ντόχα. Ακολούθως, ο κ.Μπουτάρης και ο κ.Πέγκας, επισκέφτηκαν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ahmad Hassen Al-Hammadi, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων τουρισμού.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει το επόμενο διάστημα παρουσίαση του Study in Thessaloniki και να πραγματοποιηθούν ανταλλαγές εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της παιδείας σε συζητήσεις που έγιναν στο Qatar Foundation, το ίδρυμα που ασχολείται με την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης, στελέχη του οποίου παρουσίασαν την εντυπωσιακή Education City που έχει δημιουργηθεί λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Κατάρ.
Οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού συζητήθηκαν και με τον πρόεδρο του Qatar Tourism Authority, Hassan Ibrahim, ο οποίος ζήτησε να του σταλούν στοιχεία για τη στρατηγική της “Διπλωματίας Πόλεων” που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε την πρόθεση του οργανισμού να γίνει παρουσίαση της πρωτεύουσας του Κατάρ στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δήμου ξεναγήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης που σχεδίασε ο I. M. Pei, ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας που έγινε διάσημος για την πυραμίδα στο Μουσείο του Λούβρου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει μόνιμη έκθεση ισλαμικής τέχνης, θέμα για το οποίο ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή των αξιωματούχων του Κατάρ, προτείνοντας ανταλλαγές συλλογών μουσείων της Θεσσαλονίκης με αυτών της ασιατικής χώρας.

ΑΠΕ