Αξιολογούμε τα δεδομένα και προχωράμε ενωμένοι τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνελευσης ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος (με 294 ψήφους σε σύνολο 323), ο οποίος εξήγγειλε και την ίδρυση γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες προκειμένου “να ακούγεται η φωνή μας, να επηρεάζουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, στις εξελίξεις”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης προέτρεψε τον Γιάννη Ρέτσο να είναι τολμηρός, ενώ για τα πεπραγμένα της θητείας του τόνισε “θα μας κρίνει η ιστορία”. 
Ο κ.Ρέτσος δήλωσε “ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον” και έθεσε και τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους της θητείας του, που είναι:.
❶ Περαιτέρω ενδυνάμωση, ωρίμανση και κατάταξή μας, ψηλότερα, στις μεγάλες αγορές.
❷Ενότητα ολόκληρου του τομέα, σύνθεση όλων των απόψεων, εργασιακή και κοινωνική ειρήνη είναι όρος επιτυχίας, για να μπορέσουμε να πάμε όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά.
❸Διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και την χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
❹ Ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος, παράλληλα με την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης.
Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα του Τουρισμού, δήλωσε για:
Την υπερφορολόγηση: “Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι με κόπο κερδίσαμε σε ανταγωνιστικότητα τα προηγούμενα χρόνια. Ο φόρος διαμονής, εάν εφαρμοστεί, θα επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα, στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, θα φέρει επιτέλους περισσότερες επενδύσεις, θα φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία και τα κρατικά ταμεία, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας. Καμία μεγάλη και σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να έρθει, όταν στη χώρα επικρατεί ο συνδυασμός της υπερφορολόγησης και του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος”.
Το χωροταξικό:Δεν είναι δυνατόν επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, λόγω ακριβώς της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν στον επενδυτή την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσής του”.
Τα κόκκινα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις: “Είναι πολύ σοβαρό θέμα και για εμάς αποτελεί προτεραιότητα. Θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες, μέσω και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου, να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν καθ’ όλα βιώσιμο τομέα της οικονομίας, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους”.
Την εικόνα της χώρας: “Θα ενισχυθεί παράλληλα και σε μεγάλο βαθμό και με την Marketing Greece”.
Γιάννη, να τολμάς, είναι η συμβουλή του απερχόμενου προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη προς τον νέο. “Γιάννη, να τολμάς, του είπε ο κ.Ανδρεάδης από το βήμα της συνεδρίασης. Να δέχεσαι τους εχθρούς που θα κάνεις και να έχεις την ψυχραιμία να δουλεύεις για το καλό και αυτών. Να μην ξεχνάς πόσα πολλά ακόμα έχουν να γίνουν για να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα μας, την μεγάλη εικόνα”. Σχετικά με τις δράσεις στην 6ετή θητεία του ο κ.Ανδρεάδης τόνισε ότι “δεν μείναμε παθητικά αμετακίνητοι. Επιλέξαμε συγκεκριμένο σχέδιο και πεδία δράσης και εργαστήκαμε σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις; Μα και βέβαια υπήρξαν και σε μεγάλο βαθμό φέρω προσωπικά την ευθύνη. Δεν καταφέραμε, για παράδειγμα, να στηριχθούν όσο θα θέλαμε οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, δεν πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον πιό δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι αδύναμες περιοχές, ο εσωτερικός τουρισμός, η αγροτική παραγωγή. Ήταν σωστές οι δράσεις μας, το υπόδειγμα της δουλειάς μας; Θα το κρίνει η ιστορία. Όπως έχει γράψει και ο ποιητής Thomas Stearns Eliot «Μόνο αυτός που ρισκάρει να πάει πολύ μακριά, μπορεί να ανακαλύψει πόσο μακριά μπορεί να πάει κανείς”.

Πριν από λίγο συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΣΕΤΕ το οποίο έχει ως εξής:
Πρόεδρος
Ρέτσος Α. Γιάννης  Electra Hotels & Resorts
Αντιπρόεδροι
Βασιλάκης Ευτύχιος Hertz Autohellas – Aegean Airlines – Olympic Air
Τοκούζης Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ
Τσιλίδης Λύσανδρος  Μέλος ΔΣ ΗΑΤΤΑ
Αντιπρόεδρος Οικονομικών
Κωνσταντινίδης Κώστας  Atrium Hotels
Γενικός Γραμματέας
Βερνίκος Γιώργος Vernicos Yachts Πρόεδρος ΟΚΕ
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας
Καλλίνικος Καλλίνικος  Goldair Handling
Μέλη
Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος  Domotel Α.Ε.
Βενετόπουλος Λάκης Variety Cruises Ltd.
Γαλιατσάτος Σπύρος Lassi Hotel
Γιαννούλης Εμμανουήλ Giannoulis Hotels & Resorts
Θεοφανοπούλου Μαρία International Publications Ltd / Greek Travel Pages
Κοκοτός Φώτιος–Ιωσήφ Spatech Consultancy
Κωνσταντακόπουλος Αχιλλέας Τουριστικές Επιχ/σεις Μεσσηνίας Α.Ε.
Λασκαρίδη Χλόη ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
Μαυρόπουλος Μιχάλης TUI HELLAS TRAVEL TOURISM & AIRLINES S.A.
Παράσχης Ιωάννης  Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Σακέλλης Μιχάλης Πρόεδρος ΣΕΕΝ
Σμπώκου Αγάπη  Sbokos Hotel Group
Στυλιανόπουλος Ανδρέας Navigator Travel
Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνος ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε.

Γιάννης Α. Ρέτσος- Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιάννης Α. Ρέτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στην διοίκηση ξενοδοχείων, με ειδίκευση στο Hospitality Real Estate Finance. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας Electra Hotels & Resorts, η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο.
Ο Γιάννης Α. Ρέτσος εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον Μάιο 2017. Από τον Απρίλιο 2011 έως και σήμερα, διατελεί Πρόεδρος της
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), 2009 -2012. Ο Γιάννης Α. Ρέτσος ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά του τουρισμού το 1999.