Ξενικά την διαδρομή του στις 15 Μαΐου το γαστρονομικό φεστιβάλ KOUZINA 2017″ από την παραδοσιακή πόλη της Ανατολικής Χαλκιδικής, την Αρναία. Μία διαδρομή γεύσεων διασχίζοντας ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, η οποία περνώντας από το Αριστοτελικό Όρος και τις κοινότητές του θα καταλήξει στην παράκτια και νησιωτική ζώνη. Στην διαδρομή παρουσιάζονται ένας προς ένας οι τόποι, τα χαρακτηριστικά τους, η πρωτογενής παραγωγή του καθενός,  οι γευστικές συνήθειες σε συνδυασμό με την ιστορική, πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά.
Στόχος είναι η παρουσίαση του τρόπου του οποίου η γαστρονομία -ένα θεματικό Τουριστικό προϊόν- μετατρέπεται σε όχημα προώθησης και προβολής περιοχών, αποδεικνύοντας ότι στον τουρισμό εμπλέκονται ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να συνθέσουν στο ολοκληρωμένα Τουριστικά προϊόντα με ταυτότητα, μοναδικότητα και αναγνωρισιμότητα.
Εκτός από τους Ελληνες κορυφαίου σεφ που θα συμμετέχουν, ο διάσημος Ισπανός chef Marco Motta -το φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στην Ισπανία- της Ισπανικής γαστρονομικής σχολής Formaemplean θα παρουσιάσει αυθεντικά ισπανικά πιάτα, καθ’ όλη την τελευταία εβδομαδιαία γαστρονομική ενότητα με τίτλο “Η μεσογειακή κουζίνα” 
Στο φετινό KOUZINA 2017″ λαμβάνουν μέρος 12 τοπικοί σύλλογοι-φορείς πολιτισμού, 19 τοπικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις κύριες δραστηριότητες της διοργάνωσης και άλλες 26 που πλαισιώνουν τις παράλληλες δράσεις των 9 δημοσιογραφικών επισκέψεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ και περίπου 800 εθελοντές.
Την φετεινή εκδήλωση θα παρακολουθήσουν και δημοσιογράφοι που έχουν προσκληθεί από την Τουρκία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ασία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία προγραμματίζεται να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τις καθημερινές γαστρονομικές γιορτές.
Η επιλογή και η στήριξη των ξένων δημοσιογραφικών αποστολών πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια γραφεία Ε.Ο.Τ. του εξωτερικού, δεδομένου ότι για μία ακόμη χρονιά το
KOUZINA τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Το φεστιβάλ, θα κλείσει τις πύλες του στις 15 Ιουνίου στην “Ακτή Κομίτσα”, όπου με φόντο τον Ακάνθιο Κόλπο και την Αθωνική Πολιτεία οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν για το έργο, την προσφορά και τη συνεισφορά τους.
Πληροφορίες για καθεμιά από τις δραστηριότητες του KOUZINA 2017 μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ πληροφορίες για την Ανατολική Χαλκιδική θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού www.mountathosarea.org