Αύξηση την μεγαλύτερη περίοδο του πρώτου 4μήνου καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία στην κίνηση της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) -παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως σημειώνεται μείωση πλοίων και επισκεπτών.
“Αναμφισβήτητα η φετινή σεζόν Κρουαζιέρας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα χαρακτηριστεί από μείωση σε νούμερα επιβατών και πλοίων αφήνοντας αντικρουόμενα συναισθήματα αφού σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση της Κρουαζιέρας ως τρόπος διακοπών σημειώνει συνεχή άνοδο, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΟΛΚΕΓια την Κέρκυρα ο φετινός Μάρτιος και Απρίλιος κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα με υψηλές πληρότητες, και συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια της σαιζόν”.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος κινήθηκαν στα ρηχά με 167 επιβάτες στο σύνολο τους, νούμερα παρεμφερή με το 2016.
Ο Μάρτιος με 5.814 επιβάτες και 9 κρουαζιερόπλοια σε σχέση με πέρυσι, είχε 50,4% μείωση στους επιβάτες, ενώ ο Απρίλιος κινήθηκε καλυτέρα του αναμενομένου με 44.820 επιβάτες με 28 κρουαζιερόπλοιασε αντίθεση με τους 41.338 επισκέπτες το 2016 με 30κρουαζιερόπλοια.
Σ
τα συν του Λιμένα πρέπει να προστεθεί η απρογραμμάτιστη επίσκεψη του πλοίου MSC Poesia τις 20/4 με περισσότερους από 2,5 χιλ. επιβάτες λόγω δύσκολων καιρικών συνθήκων σε γειτονικό λιμάνι.
Στο πρώτο τετράμηνο του 2017 οι επιβάτες έφτασαν τις 50.801 έναντι 53.229 με 38 κρουαζιερόπλοια έναντι 41 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μια μείωση 4,6% στους επιβάτες με 3 κρουαζιερόπλοια λιγότερα.
Εθνικότητες επιβατών
Όσον αφορά τις εθνικότητες των επισκεπτών στο πρώτο τετράμηνο του 2017 οι Αμερικανοί βρίσκονται στην 1η θέση με 13.783 επιβάτες και μερίδιο 27,1% ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί με 7.295 και μερίδιο 14,4%.
Στην 3η θέση οι Γάλλοι με 3.806 & ποσοστό 7,5% ενώ Άγγλοι και Γερμανοί έπονται με 3.719 και 3.423 με αντίστοιχα μερίδια 4,0% και 3,0%.
Η φετεινή τάση βάσει των προγραμματισμένων αφίξεων στο λιμάνι της Κέρκυρας προβλέπει αύξηση ροών από Γερμάνια, Ιταλία και αντίστοιχα μείωση από Βρετανία.
Νεότευκτα Κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Κέρκυρας
Ο Οργανισμός Λιμένος υποδέχθηκε αρκετά νέα κρουαζιερόπλοια που πλέουν στην Αδριατική και την Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.
Η πρώτη επίσκεψη κατεγράφη τις 29.3.2017 με το VIKING SKY της εταιρείας VIKING CRUISES να συνεχίζει την «παράδοση» των τελευταίων ετών οπού τα πλοία της εταιρείας ξεκινούν τις ετήσιες εξορμήσεις τους από το λιμάνι της Κέρκυρας.
Ξεχωριστής σημασίας η επίσκεψη του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιου Majestic Princess την Παρασκευή 07.04.2017 με την Κέρκυρα να αποσπά τον τίτλο του «Πρώτου» Ελληνικού λιμένα οπού το νεότευκτο πλοίο προσέγγισε στην πρώτη του κρουαζιέρα και παρθενική του σαιζόν.
Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας θέλοντας να συνδυάσει την παρουσία του νεότευκτου και επιβλητικού σε μέγεθος πλοίου (330μ, το 17ο μεγαλύτερο πλοίο παγκοσμίως) με την «Επίσημη Έναρξη» της τουριστικής σαιζόν της Κρουαζιέρας διοργάνωσε σειρά δράσεων με σκοπό την καλύτερη τουριστική προβολή της Κέρκυρας και την παράλληλη αναγνώριση της ικανότητας του προορισμού Κέρκυρα, της υποδοχής και φιλοξενίας πλοίων τέτοιου βεληνεκούς με φυσική απόρροια την οικονομική τόνωση των επιχειρήσεων του νησιού.
Συγκεκριμένα, ο ΟΛΚΕ είχε διοργανώσει και ετοιμάσει μια άρτια κάλυψη της άφιξης του από νωρίς το πρωί, από θαλάσσης, από αέρα (drone) και από έδαφος – με συνολική κάλυψη από 4 κάμερες ενώ παράλληλα στην προβλήτα των Κρουαζιεροπλοίων 2 τεράστια πανό καλωσόριζαν τους επισκέπτες. Ακολούθως στήθηκε μια «Ελληνική Γιορτή» με ελληνικούς αλλά και ντόπιους χορούς από τα μέλη του αθλητικού χορευτικού συλλόγου «Λαοδάμας» υπό τις οδηγίες του υπευθύνου χοροδιδασκάλου κου Νικόλαου Πέρρου, οπού προσφέραν τοπικά εδέσματα στους επισκέπτες και των 2 κρουαζιεροπλοίων που κατέπλευσαν – Majestic Princess & Viking Sky πριν την εξόρμηση τους προς την πόλη της Κέρκυρας. Ο Οργανισμός θέλησε να γνωρίσει στους επισκέπτες το έθιμο της Τσουτσουμίδας, το λαμπερό μαντήλι της χαράς δίνοντας στους «τολμηρούς» που έλαβαν μέρος στην πανηγυρική ατμόσφαιρα, μια καρτ ποστάλ και μια Τσουτσουμίδα και με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουν την ξεχωριστή εμπειρία που βίωσαν κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στο νησί μας.
Την Τρίτη 09/5/2017 σειρά είχε το SEABOURN ENCORE, η τελευταία ενσωμάτωση στον στόλο της SEABOURN CRUISES, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο πλοιο της εταιρείας με 4 calls στο λιμάνι της Κέρκυρας στο σύνολο των 8 προσεγγίσεων που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία το 2017. Επίσης την Πέμπτη 11/5/2017 το μεγαλύτερο πλοιο της AIDA CRUISES, το AidaBlu πραγματοποίησε την 1η του προσέγγιση για το 2017 από τις συνολικά 23 που θα ελλιμενιστεί στις εγκαταστάσεις του λιμένα (σε σύνολο 28 προσεγγίσεις της εταιρείας) με τα στελέχη του Λιμένα να επισκέπτονται τον πλοίαρχο και τους αξιωματούχους του εντυπωσιακού κρουαζιερόπλοιου για την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων και πλακέτας.
Μάιος με 51 προσεγγίσεις
Ο Μάιος δίνοντας το στίγμα για την συνεχεία υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις με 51 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με περίπου 88.000 επιβάτες με την Παρασκευή 05.05.2017 να σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν για την Thomson Cruises, εταιρεία που φιλοξενεί ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας στις εγκαταστάσεις του τα τελευταία 16 χρόνια (HOME PORT) με την εκκίνηση των πλουσίων προγραμμάτων της με 3 διαφορετικά πακέτα κρουαζιέρας 7 ήμερης διάρκειας με το κρουαζιερόπλοιο Thomson Dream.
Συμμετοχή ΟΛΚΕ σε Posidonia Sea Tourism Forum
Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας θα συμμετάσχει στο 4ο Posidonia Sea Tourism Forum – μια διοργάνωση ορόσημο για την διεθνή βιομηχανία κρουαζιέρας και yachting που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο με κεντρικό θεματικό άξονα τον Επαναπροσδιορισμό της Κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με υπόβαθρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει δραματικά τον χάρτη της Μεσογειακής κρουαζιέρας, κορυφαία στελέχη από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου θα συμμετάσχουν στο Forum για να συζητήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Η αδιαμφισβήτητη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και η διαχρονική ελκυστικότητα της καθώς και το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο κερδοφόρες περιοχές κρουαζιέρας στον κόσμο, δίνει το έναυσμα στις εταιρείες να πιστέψουν στις δυνατότητες επανάκαμψής της και επιστροφής της σε πλήρη εμπορική ισχύ και εμβέλεια πρόσβασης. Η χάραξη νέων στρατηγικών και κατευθύνσεων για την ανάπτυξη και η εμπορική ανασυγκρότηση της περιοχής είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα συζητήσουν στο Συνέδριο, ηγετικά στελέχη από τις πιο σημαντικές εταιρείες κρουαζιέρας.