Θετικά είναι μέχρι στιγμής τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση. Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, του εμπορίου, της εστίασης και των κατά τόπους Επιμελητηρίων διαβλέπουν ότι το 2017 δεν θα έχει προηγούμενο από πλευράς τζίρου λόγω της εκτόξευσης του Ελληνικού Τουρισμού. Ήδη δημοφιλείς προορισμοί όπως Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Σκιάθος και Κυκλάδες είναι overbooked από τις 15 Μαϊου ως και τις 15 Σεπτεμβρίου και ένα μεγάλο μέρος της επιπλέον ζήτησης αναμένεται να καλυφθεί από μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα.
Η γενική τάση μάλιστα συμπαρασύρει και τους λιγότερους ανεπτυγμένους προορισμούς της χώρας, με τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού να επικεντρώνονται στην διάχυση της υψηλής ζήτησης σε νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς, όπως η Κάρπαθος, η Σκύρος, η Πελοπόννησος, η Θρακομακεδονική Ριβιέρα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση το 2017 έχουν δρομολογηθεί 150 επιπλέον απευθείας αεροπορικές συνδέσεις σε μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και συνολικά 6.000 πρόσθετες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι ως τον φετινό Νοέμβριο.
Ενδεικτική του καλού κλίματος που επικρατεί, ήταν και η δήλωση του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, “ότι τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού θα κινηθούν σε πρωτόγνωρους ρυθμούς την τρέχουσα χρονιά“. “Εντός του 2017, οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα σπάσουν κάθε ρεκόρ, με τουλάχιστον 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες από την περσινή χρονιά“. Ενώ, ικανοποιημένοι δηλώνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των κατά τόπους ενώσεων ξενοδόχων και Επιμελητηρίων από τις προσπάθειες της Υπουργού Τουρισμού, Ε.Κουντουρά, να ενισχύσει μέσω του τουρισμού τις τοπικές οικονομίες και των λιγότερων δημοφιλών τουριστικά περιοχών της Ελλάδας.

Στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού συνδέουν την φετινή αύξηση των εσόδων με την επιχειρούμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 365 μέρες τον χρόνο και το άνοιγμα νέων αγορών. Όσον αφορά στο άνοιγμα νέων αγορών, έχουν γίνει πολλές κινήσεις με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να βρίσκεται διαρκώς εκτός Ελλάδας και να επισκέπτεται χώρες με σημαντικές προοπτικές όπως είναι η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και επιδιώκοντας να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από premium αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.