Ενας από τους 7 ευρωπαϊκούς Δήμους που θα λάβουν για το 2017 την διάκριση “European Diploma” στο πλαίσιο του “Europe Prize” που θεσμοθετήθηκε το 1955 και αποτελεί την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή πόλη για τις δράσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακηρύχθηκε ο Δήμος Σάμου.
Ο θεσμός προωθεί και αναγνωρίζει Δήμους ή πόλεις που προωθούν τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες με άλλες περιοχές στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τη συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς τοπικών αρχών και σε ευρύτερες δράσεις. Βοηθά πόλεις και Δήμους να γίνουν πιο γνωστοί στον ευρωπαϊκό χάρτη και να δημιουργήσουν δεσμούς με νέες περιοχές.
Για φέτος το «European Diploma» απονέμεται -εκτός από την Σάμο στους Ευρωπαϊκούς Δήμους Γερμανία: Bergkamen και Denzlingen, Ιταλία: Ponte San Nicolò, Πολωνία:  Ostrów Wielkopolski και Morawica και Σερβία: Kikinda (Vojvodina).
“Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει ουσιαστικά ένα πνεύμα δημιουργίας, ανεκτικότητας, κοινωνικής συνοχής και ισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, κάτι που αποτέλεσε και τη βάση του εγχειρήματος για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για τους πατέρες της Ευρώπης άλλωστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αποτελούσε ακριβώς την ανθρωπιστική εκδοχή της πολιτικής, δήλωσε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης ΑγγελόπουλοςΕίναι μια μεγάλη τιμή για το νησί μας, που καταφέρνει να διακριθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πολύ σημαντική διαγωνιστική διαδικασία και με ‘’ανταγωνιστές’’ μεγάλους Δήμους από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μόνη επιλογή στην σημερινή κατάσταση είναι η εξωστρέφεια και η δυναμική προσπάθεια της Σάμου μας να αποδείξει ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει. Διακρίσεις όπως αυτή είναι προφανές ότι δίνουν προστιθέμενη αξία και στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας κάνοντας το πιο γνωστό σε όλη την Ευρώπη”.
Ο Δήμος Σάμου αφιερώνει το βραβείο στην μνήμη του Προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπη, Jean-Claude Frécon.