Τα συμπεράσματα των τεσσάρων Θεματικών Ομάδων που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας για την καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας παρουσιάστηκαν στην 3η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία των Υπουργών Ναυτιλίας και Τουρισμού Παναγιώτη Κουρουμπλή και Έλενας Κουντουρά  και συναρμοδίων παραγόντων των δύο υπουργείων.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η Επιτροπή συστάθηκε και λειτούργησε χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να λύσει προβλήματα εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές. Σημείωσε δε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει δυναμική ανάπτυξη παγκοσμίως και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει ανάγκη και να αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι το φυσικό της κάλλος, η απαράμιλλη φιλοξενία του ελληνικού λαού, η ασφάλεια και η σταθερότητα.
Η κ.Κουντουρά αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα για το 2017 που προέκυψαν από τις επαφές με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων διεθνών Ομίλων Κρουαζιέρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας και του ΕΟΤ στην Διεθνή Έκθεση   SeaTrade Cruise  Global στη Φλόριντα των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο. Η Υπουργός τόνισε ότι παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των προβλημάτων σε γειτονικούς προορισμούς, που οδήγησαν στην μεταφορά δρομολογίων εκτός της περιοχής συνολικά, οι εκπρόσωποι των διεθνών ομίλων ενημέρωσαν ότι έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα προσεγγίσεις μεγαλύτερων πλοίων με υψηλότερες πληρότητες σε σχέση με το 2016. Ταυτόχρονα το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη προχωρήσει σε νέες επαφές και συνεργασίες με κορυφαίους tour operators και εταιρείες κρουαζιέρας της Ευρώπης, που έχουν καλύτερη αντίληψη για την πραγματική εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ήδη καταγράφεται υψηλότερη ζήτηση.
Από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων έγινε εκτενής αναφορά στην ιεράρχηση των έργων υποδομής στις λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας και στην προτεραιοποίηση των ενεργειών που δύναται να προωθηθούν προκειμένου οι λιμένες υποδοχής κρουαζιέρας να γίνουν ελκυστικότεροι.
Παρουσιάστηκαν επίσης οι πολιτικές προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας και συζητήθηκαν οι επιμέρους ναυτιλιακές και οικονομικές δυνατότητες βελτίωσης. Εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές ενδυνάμωσης των υπηρεσιών πλοήγησης, αλλά και των διαδικασιών ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων των επιβατών και των πληρωμάτων (διαβατήρια, βίζες και πάσα πληρωμάτων).