Η ανάδειξη του Ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, με κύριο σκοπό την δικτύωση και την διερεύνηση συνεργασιών μέσω των επαγγελματιών του yachting και του κλάδου γενικότερα, είναι ο στόχος του 16ου East Med Yacht Show που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017, στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε την έκθεση “αναπτυξιακή πρωτοβουλία” τονίζοντας παράλληλα ότι “σήμερα είμαστε εδώ, με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του Πειραιά και με την ουσιαστική του συμβολή σε τέτοιου είδους αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με τους ίδιους τους επιχειρηματίες οι οποίοι πασχίζουν, με τους χορηγούς και με την πολιτεία. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι νέος στο χώρο της Ναυτιλίας. Αλλά όταν έχεις την αυτογνωσία ότι δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις και να μην είσαι «ξερόλας», κάθεσαι κάτω, συνεργάζεσαι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ακούς με προσοχή, μπολιάζεις τον προβληματισμό σου και μέσα από μια τέτοια γόνιμης ανησυχίας προσπάθεια, φθάνεις σε ένα σημείο να μπορείς να εξελίσσεις πολιτικές που μπορεί πραγματικά να φανούν χρήσιμες και ευεργετικές”.
Είναι η δεύτερη χρονιά που η σημαντική αυτή έκθεση πραγματοποιείται στον Πειραιά και ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας Γιάννης Μώραλης την κατατάσει στα “συν” του προορισμού.
“Το East Med Yacht Show που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus. Είναι ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά, ο οποίος με επιμονή και σκληρή δουλειά θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποδώσει καρπούς για την πόλη μας.Η East Med Yacht Show θα γίνει θεσμός για τον Πειραιά”.
Ο Αντώνης Στελλιάτος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού εκτιμά ότι η έκθεση φέτος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε συμμετοχές.
“Ηδη οι δηλώσεις συμμετοχής τόσο σε επίπεδο σκαφών και εκθετών, όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι μεγαλύτερος από πέρυσι. Ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αυτό τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε από τις προσκλήσεις που έχουμε στείλει και την επικοινωνία με τα ξένα γραφεία που θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι ο Πειραιάς είναι ένα φιλόξενο λιμάνι, μια φιλόξενη πόλη που υποδέχεται τους καλεσμένους της όπως κάνει κάθε Έλληνας και προσφέρει τη φιλοξενία του όπως μόνο η Ελλάδα ξέρει και μπορεί.
Πέρυσι οι συμμετοχές έφτασαν στα 54 σκάφη, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, 30 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, 250 Yacht brokers, τουριστικοί πράκτορες και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα απο 2.500 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της έκθεσης”.
Ο Γιώργος Κολλίντζας Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτή η διοργάνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση πολυτελών επαγγελματικών επανδρωμένων θαλαμηγών στον χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου που διεξάγεται αποκλειστικά για την προώθηση του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού.
“Η χώρα μας αποτελεί τον ιδανικό τόπο προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό για όλους τους ανθρώπου. Τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής τα χιλιάδες νησιά τα καταγάλανα νερά και ελληνική φύση μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του yachting. Το μέλλον του ελληνικού θαλασσιού τουρισμού αναμένεται τα επόμενα χρονιά να είναι λαμπρό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις . Η πολιτεία θα πρέπει να ρίξει το ανάλογο βάρος στην προώθηση και την ανάδειξη του θαλασσίου τουρισμού”.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Γιώργος Βερνίκος εξέφρασε την αισιοδοξία για την φετεινή κίνηση στον θαλάσσιο τουρισμό.
“Το 2016 ήταν μια άσχημη χρονιά, λόγω του μεταναστευτικού αλλά το 2017 θα είναι μια καλή χρόνια και θα μπορέσει να καλύψει την υποχώρηση του 2016. Οι ιστορικές συγκυρίες διαμορφώνονται ώστε στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό μέσω συνεργειών και εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου , των έργων υποδομής και των ποιοτικών υπηρεσιών να αξιοποιηθεί μια ευνοϊκή περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FED ΗΑΤΤΑ) Λύσανδρος Τσιλίδης ανέφερε πως οι ξένοι που επισκέπτονται το Μικρολίμανο και τη Μαρίνα Ζέας βλέπουν το πιο ωραίο κομμάτι της Αττικής και αυτό ουσιαστικά αναδεικνύει το τουριστικό μεγαλείο του Δήμου Πειραιά.
“Είναι γεγονός ότι εμείς που δουλεύουμε με την ακτοπλοΐα, θέλουμε περισσότερο από όλους η πόλη να μεγαλώνει και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και για τον χειμώνα, βάζουμε ένα στοίχημα να πετύχουμε αυτό που είναι εύκολο εφόσον υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων και της πολιτείας να αναδειχθούν οι ανάγκες και να επιλύθούν τα προβλήματα του θαλάσσιου τουρισμού. Η East Med Yacht Show μαζί με την Διεθνή Εκθεση Τουρισμού Mediterranean Internatίonal Tourίsm Εxhibition MITE που θα γίνει τον Οκτώβριο καθώς η Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 202, είναι γεγονότα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για τον προβολή του προορισμού”.