Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση SIAL China 2017 που διοργανώνεται για 18η φορά στο New International Expo Center στη Σαγκάη το διάστημα από 17 έως 19 Μαΐου 2017.
Η SIAL China είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση για τον κλάδο τροφίμων- ποτών στην Ασία. Με ετήσια παρουσία, αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκθεση στην περιοχή. Συμπεριλαμβάνεται στο γκρουπ εκθεσιακών γεγονότων της SIAL, ηγετικής ευρωπαϊκής έκθεσης, που ξεκίνησε από 1964 στο Παρίσι και σταδιακά επεκτάθηκε με επτά πλέον διεθνούς εμβέλειας εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως. Η έκθεση εδρεύει στην Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στην Κίνα, διεθνές οικονομικό και εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο με το πιο πολυάσχολο λιμάνι παγκοσμίως.
Η SIAL China παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον των σημαντικότερων εισαγωγέων, διανομέων, επαγγελματιών λιανικής και χονδρεμπόρων της Κίνας. Βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα του κόσμου και αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου προϊόντων διατροφής, οίνου, και τροφίμων, στην αγορά της Κίνας και της Κεντρικής Ασίας. Ξεχωρίζει για την ποιότητα και τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επισκεπτών, προσελκύοντας πάνω από 77.000 επισκέπτες από την ευρύτερη αγορά της Κίνας και περί τους 3.000 εκθέτες.
Η έκθεση θα φιλοξενήσει εταιρείες με προϊόντα της κατηγορίας τροφίμων και ποτών όπως: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, έλαια και λίπη, κονσέρβες, έτοιμα γεύματα, θαλασσινά και ψάρια, αρτοποιήματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, προϊόντα delicatessen, αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά, κρασί, αλκοολούχα ποτά κ.ά.
Στο πλαίσιο της SIAL China 2017 θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της εκθεσιακής παρουσίας των συμμετεχόντων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εξασφαλίσει την ενοικίαση προνομιακού χώρου 45 τ.μ. για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
«Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη εξαιρετικά σημαντική έκθεση, θέλουμε να ενημερωθούν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο οι επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της Περιφέρειας σε ξεχωριστό stand ανά επιχείρηση. Στόχος μας είναι να έχουμε μεγάλη και ποιοτική συμμετοχή ως Κεντρική Μακεδονία, καθώς η αγορά της Κίνας, αλλά και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αγορών παγκοσμίως, προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις μας για προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους και για σύναψη συμφωνιών, που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στις πιο δυναμικές αγορές για την πρωτογενή παραγωγή μας και θα τονώσουν την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές μας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς. 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:
-τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις,
-τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
-την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
-τους εκθέτες οι οποίοι δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγγραφής και τα έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού των προϊόντων.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr ή στο fax 2313330044, όχι αργότερα από την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017.