Σε  διαδραστικό κέντρο περιβάλλοντος αναβαθμίζεται το ΞΕΝΙΑ στην Σάμο. Ηδη υπογράφτηκε  η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου για την μελέτη που αφορά στην αναβάθμιση του κτιρίου σε κέντρο λόγου, επιστήμης και τέχνης .
Η προϊσταμένη διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαρία Πέππα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στην σημασία ενός τέτοιου κέντρου για την περιοχή στο οποίο  θα  συμπεριλαμβάνεται και χρήση ανανεώσιμων πηγών. Αυτό μπορεί να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον για μαθητικό Τουρισμό σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, προστασία αλλά και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου κάτι που  μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές στο Αιγαίο.
Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την θετική έκβαση ενός ζητήματος που επί τριάντα χρόνια ταλαιπωρούσε την Σάμο.
Το διαδραστικό Κέντρο Περιβάλλοντος αποτελεί το πρώτο μόρφωμα επιστήμης , τέχνης και λόγου που μπορεί να  λειτουργήσει ως αντένας για  μια  επιστημονική κοινότητα , μια μαθησιακή γνώση  και πανεπιστημιακή δράση με μονιμότητα για όλα τα νησιά του Αιγαίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.