Εργα ήπιας ανάπτυξης αποφασίστηκαν για τον Καϊάφα στο πλαίσο της αξιοποίησης του και της τουριστική ανάδειξη του καθώς και της ευρύτερης περιοχής μέσω ΕΣΠΑ.
Αυτό αποφασίστηκε σε υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή 
Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, παρουσία και του Υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, Ηλείων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπαξεβανάκη, Ε. Γεωργοπούλου- Σαλτάρη,Μ. Μπαλαούρα και υπηρεσιακών παραγόντων από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
Στις 3 Απριλίου βγήκε στον “αέρα” η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής Λίμνης Καϊάφα, που χρηματοδοτείται με 5 εκ. ευρώ. Μέσω της δράσης επιδιώκεται η υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων για την προστασία του ιαματικού πόρου και των ιστορικών Σπηλαίων από όπου πηγάζει καθώς και για την ήπια διαμόρφωση του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Λίμνης για την βέλτιστη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ομαλή διακίνηση των επισκεπτών της περιοχής.
Τις επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει νέα διευρυμένη σύσκεψη, όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Αμαλιάδα και θα συμμετέχουν η Περιφέρεια και όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς. Οι Ηλείοι βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που ο Καϊάφας οδηγείται πλέον μακριά από την καταστροφή και η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ είναι μόνο το πρώτο βήμα.
Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 31 Μαΐου 2017.