Οι αεροπορικές εταιρείες “έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι” στο πολυσυζητημένο θέμα των υπεράριθμων κρατήσεων στις πτήσεις. Με αφορμή το βίντεο που δείχνει έναν άντρα να απομακρύνεται με βίαιο τρόπο από πτήση της United Airlines, λόγω υπεράριθμων κρατήσεων τακτική που ακολουθούν πολύ συχνά οι αεροπορικές εταιρείες και δεν είναι παράνομο.
Όπως αναφέρει το Condé Nast Traveler υπάρχουν δύο λόγοι που οι αεροπορικές εταιρείες κλείνουν περισσότερα εισιτήρια από τις θέσεις που υπάρχουν στο αεροπλάνο. Ο πρώτος είναι ότι είναι κάτι που το έκαναν πάντα και ο δεύτερος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η αεροπορική εταιρεία εξασφαλίζει ότι θα έχει πληρότητα πάντα.
Σε κάθε πτήση υπάρχει ένας μικρός αλλά σταθερός αριθμός επιβατών, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ποτέ στο αεροδρόμιο. Συνήθως είναι εκείνοι που έχουν κλείσει εισιτήριο στο οποίο μπορούν να πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω σε περίπτωση ακύρωσης. Ακόμα, όμως και στην περίπτωση που εμφανιστούν όλοι οι επιβάτες, οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν από μερικούς “εθελοντές” να μην ανέβουν στο αεροπλάνο, δίνοντάς τους πίσω τα χρήματα του εισιτηρίου τους.
Αν πάλι κανείς δεν προσφερθεί, τότε η ίδια η αεροπορική εταιρεία, μέσω του συστήματος “ακούσιας άρνησης επιβίβασης”  αποφασίζει ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει μέσα στο αεροπλάνο.