Πολιτιστικός Τουρισμός -Cultural Tourism, είναι το φετεινό θέμα του διαγωνισμού του προγράμματος “EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE” (EDEN) – “ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο συμμετέχει και ο ΕΟΤ.
Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος Δήμοι και Περιφέρειες όλης της χώρας, για την ανάδειξη του καλύτερου αναδυόμενου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, με βασικό κριτήριο τους πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει.
Οι συμμετοχές αφορούν μόνο στην υλική κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικούς, ιστορικούς χώρους και μνημεία, μουσεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και μνημεία, κτίρια αρχιτεκτονικού ιστορικού ενδιαφέροντος όπως κάστρα, πύργοι, οχυρά, αντικείμενα πολιτιστικής αξίας, τεχνουργήματα, συλλογές καθώς και τεκμήρια πάσης φύσεως που αποτελούν προϊόντα της ανθρώπινης δημιουργικότητας τα οποία έχει θεωρηθεί ότι αξίζει να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη ή την τεχνολογία ενός δεδομένου πολιτισμού και μίας κοινωνίας.
Η φόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε χθες και προθεσμία εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει την 29η Μαΐου 2017. 
Η επιλογή του νικητή προορισμού και των τεσσάρων επιλαχόντων θα γίνει από Επιτροπή που θα συσταθεί συγκεκριμένα γι’ αυτό τον σκοπό, από στελέχη του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού.
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Φθινόπωρο του 2017 κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης στους συμμετέχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και την διαγωνιστική διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σύμφωνα με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος