Το μονοπάτι “Ursa Trail” του Μετσόβου, στον κατάλογο πιστοποίησης των καλύτερων ευρωπαϊκών μετά από την επιτυχημένη ελληνογερμανική συνεργασία. Μία πιστοποίηση που έχουν μόλις 15 διαδρομές στην Ευρώπη μεταξύ τους και δύο ελληνικές: το Μονοπάτι της Άνδρου και το Μονοπάτι του Μαινάλου στην Αρκαδία. Η αναγνώριση αυτή ανοίγει νέους δρόμους δημιουργώντας ένα επιπλέον τουριστικό προϊόν και οφέλη για τον προορισμό.
Το “Ursa Trail” ή “το μονοπάτι της αρκούδας”, έλαβε από την Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Ομοσπονδία (ERA) την “Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση για Μονοπάτια Πεζοπορίας” (Leading Quality Trail – Best of Europe).
Το νέο πιστοποιημένο μονοπάτι “Ursa Trail” -κομμάτι της διαδρομής “Epirus Trail” με τελική έκταση 300χλμ- παρουσίασε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο ο Λευτέρης Φάφαλης, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του Γερμανικού Συνδέσμου Πεζοπορίας (DWV). Όπως είπε στην ομιλία του, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μονοπατιού είχε μια ομάδα μελών του Αθλητικού Συλλόγου Μετσόβου.
“Ενώσαμε παλιά μονοπάτια”, εξήγησε ο Λευτέρης Φάφαλης, “κάναμε και καινούργια ενδιάμεσα για να διοργανώνουμε μια φορά το χρόνο τον αγώνα ορεινού τρεξίματος “Ursa Trail” που ξεκίνησε το 2013”.
Τα μέλη της ομάδας με την βοήθεια του Γερμανικού Συνδέσμου Πεζοπορίας (DWV) προχώρησαν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε πιστοποιημένα μονοπάτια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και σε άλλες συνέργειες.
“Είχαμε πάει στο Μέτσοβο και προχωρήσαμε μαζί με τους υπεύθυνους το μονοπάτι, τόνισε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση η Λιάνε Γιόρνταν από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Πεζοπορίας. Κάναμε τις προτάσεις μας για το τι θα πρέπει να γίνει ακόμη. Από τότε διατηρούσαμε μια συχνή επικοινωνία αναφορικά με τη σηματοδότηση του μονοπατιού και τις ενημερωτικές πινακίδες για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν, ποιες πληροφορίες είναι σημαντικές για τους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Τα σήματα και οι πινακίδες αποτυπώνουν το χαρακτήρα της περιοχής και δίνουν όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τους πεζοπόρους”.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάδειξη του υπόλοιπου κομματιού του «Epirus Trail».
“Εδώ και δύο μήνες αρχίσαμε την καταγραφή των μονοπατιών σε όλα τα σημεία έτσι ώστε να αναδειχθούν και αυτά που έχουν χαθεί με τον καιρό και τώρα πια δεν χρησιμοποιούνται, επισημαίνει ο Ηλίας Γκαρτζονίκας, στέλεχος του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου. Μετά τον Ιούνιο θα αρχίσουμε με τα κατασκευαστικά έργα που είναι αναγκαία σε ορισμένα σημεία για να φτάσουμε στη συνέχεια στην πιστοποίηση. Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα αρχίσουν να πιστοποιούνται κομμάτι κομμάτι”.