Αμεσα προχωρά η λειτουργία της Hellenic Film Commission για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, η πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικών εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους σε Ακρόπολη, Κνωσσό, Μυκήνες και Μεσσήνη και οι προσλήψεις εποχικών φυλάκων όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί η λειτουργία της Hellenic Film Commission για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας. Ηδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας όλων των συναρμοδίων και εντοπίσθηκαν οι βασικοί πυλώνες για να οδηγηθούμε στο επόμενο διάστημα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει:
α) τα οικονομικά κίνητρα για τον ξένο παραγωγό που θέλει να έρθει στην Ελλάδα
β) την συγκέντρωση όλων των πιθανών χώρων, μερών και Ελλήνων συνεργατών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μία ξένη παραγωγή για τα γυρίσματά της
γ) την τυποποίηση όλων των αδειοδοτήσεων και την απλοποίηση αυτών, όπου χρειάζεται (εδώ και το ΥΠΠΟΑ θα χρειαστεί να επανεξετάσει τα τέλη κινηματογράφησης στους αρχαιολογικούς χώρους)
δ) την καταγραφή όλης της πληροφορίας σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο ΕΚΚ στην οποία ο ξένος παραγωγός θα μπορεί και να υποβάλει τις αιτήσεις του για όποιες άδειες χρειάζεται. Ήδη αναζητούμε τα κονδύλια για την κατασκευή της πλατφόρμας αυτής
ε) την στρατηγική για την διαφήμιση της Ελλάδας στην αγορά της διεθνούς παραγωγής. Ειδικότερα, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έδωσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε ιδιωτικές επενδύσεις που στοχεύουν στην παραγωγή ξένων οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.
Σύμμαχοι του υπουργείου Πολιτισμού σ’ αυτή την προσπάθεια Ελληνες παραγωγοί οι οποίοι έχουν εμπειρία και είναι απαραίτητοι ως σύμμαχοι για να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό και θα συναντηθούν για να συζητήσουν με στελέχη του υπουργείου εντός των ημερών.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο σε αρχαιολογικούς χώρους
“Η μακρά προετοιμασία, με τη συνεργασία της ΕΤΕ-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου λογιστικού λογισμικού συστήματος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων- ΤΑΠ, συνδυασμένη με την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει τελειώσει και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2017 κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου”, είπε η κ.Κονιόρδου.
Προσλήψεις εποχικών φυλάκων
“Πιο φιλόξενοι προς τον επισκέπτη θα γίνουν το 2017 οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα μουσεία καθώς εγκρίθηκε η πρόσληψη 1314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης θέσεων εργασίας”, τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.
Αμφίπολη
Η Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωσε την άμεση διάθεση ποσού 2,5 εκατομμύριων ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τις εργασίες συντήρησης του μνημείου και του λόφου Καστά και την ανάδειξή του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης και διαμόρφωση μονοπατιών περιήγησης επισκεπτών.
ΑΕΠΙ-Πνευματικά δικαιώματα
Για τα πνευματικά δικαιώματα, τόνισε ότι ξεκινά μια νέα εποχή με την εξυγίανση της ΑΕΠΙ “για την διαχείριση των πνευματικών και συλλογικών δικαιωμάτων και για τη λειτουργία των οργανισμών. Με τον νέο νόμο που θα ψηφιστεί πολύ σύντομα, ενσωματώνεται η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και αντιμετωπίζονται οι ελληνικές παθογένειες. Ήδη αναμένεται να επιστρέψει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να προχωρήσει η διαδικασία της κατάθεσης. Ήρθε ο καιρός να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και να οριστούν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Σκοπός είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των οργανισμών, των δημιουργών και των χρηστών. Φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς λειτουργίας, όπως αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, θα σταματήσουν.
Η ΑΕΠΙ θα εξυγιανθεί και θα λειτουργήσει βάσει νέων κανόνων και αυστηρής εποπτείας. Επίτροπος, εάν χρειαστεί, θα διοριστεί για να διασωθούν τα δικαιώματα των δημιουργών και να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία. Παράλληλα οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τα τέλη χρήσης των πνευματικών δημιουργιών διότι εν τέλει, οποιαδήποτε αδράνεια είναι εις βάρος της ίδιας της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και εν τέλει των έργων που απολαμβάνει το κοινό. Το Κράτος και η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και χρημάτων όλων”.