«Πυλώνας του τουρισμού στην Ελλάδα είναι η μοναδική μας, από κάθε άποψη, προίκα, δηλαδή ο πολιτισμός μας», τονίζει στην Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, Νίκος Ηγουμενίδης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Κρήτης.
Την σημαντικότητα του Τουρισμού και τους βασικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής μεταξύ των οποίων και «οι πολιτικές άμβλυνσης της εποχικότητας με στόχο τον τουρισμό 365 μέρες το χρόνο ως καθήκον κάθε κεντρικής εθνικής τουριστικής πολιτικής», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Ηγουμενίδης.
«Σήμερα στο τουρισμό τον λόγο πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά και οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε στη Βουλή ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, αναφερόμενος με έμφαση σε βασικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων «η διασύνδεση του τουρισμού με την αύξηση του εισοδήματος και την αύξηση της εργασίας, η αξιοποίηση όλων των εργαλείων και όλων των διεθνών επαφών που έχουμε στη διάθεσή μας», αλλά και «η άμβλυνση της εποχικότητας με στόχο το τουρισμό 365 μέρες το χρόνο».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συγκυρία στην οποία έρχεται το παρόν νομοσχέδιο:
«Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Κουβέιτ έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχει προηγηθεί η αποκατάσταση της εικόνας της Χώρας στο εξωτερικό, έχει προηγηθεί με συστηματικά βήματα η άρση της απομόνωσης  – και δεν μιλάω μόνον για τη σημαντική μέσα στο έτος 2016 παρουσία στην Ελλάδα ξένων ηγετών, όπως του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. και του Ρώσου Προέδρου κατά το περυσινό αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, παρουσίες που διαφήμισαν τη Χώρα μας στα μήκη και πλάτη του πλανήτη.»
Προσέθεσε επίσης ότι έχει προηγηθεί και είναι σε εξέλιξη το άνοιγμα σε νέες ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών, παράλληλα με τις παραδοσιακές μας αγορές, αλλά και ένα σημαντικό άνοιγμα στη Μέση Ανατολή, καθώς και ότι «έχει προηγηθεί και «τρέχει» μια δυναμική στον τουρισμό που αξιοποιείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εργασίας και της οικονομίας, με σεβασμό φυσικά στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό και την πατρίδα μας».
Σημείωσε ακόμη η επίσκεψη στη χώρα μας, σε ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού, του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, ο οποίος είχε επανειλημμένα σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφερθεί στην Ελλάδα σαν παράδειγμα μελέτης και σαν θετική υπόθεση εργασίας για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις σε μια δύσκολη συγκυρία και ο οποίος θα μιλήσει για ένα πλέον κομβικό ζήτημα του τουρισμού της Ελλάδας, δηλαδή για «τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο».
Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια μιας σημαντικής δυναμικής έχει σημασία να επικεντρωθούμε στις πολιτικές άμβλυνσης της εποχικότητας ως καθήκον κάθε κεντρικής εθνικής τουριστικής πολιτικής και των εντεταλμένων φορέων, Αρχών και συλλογικοτήτων, αλλά και εγχώριων και διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τουριστικό γίγνεσθαι των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών προορισμών».
Σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας που αφορά στην Κύρωση Συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ αναφέρθηκε ξεχωριστά σε παραγράφους της σύμβασης, τονίζοντας ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα της κοινής επιθυμίας των δυο χωρών για ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μέσω της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, της σημασίας του τουρισμού στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της αμοιβαίας κατανόησης, της καλής θέλησης και των στενών σχέσεων μεταξύ των δυο λαών με βάση την ισότητα των δικαιωμάτων.
Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ότι δήθεν η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της Επιτροπής για την τουριστική εκπαίδευση, ο Νίκος Ηγουμενίδης έλαβε το λόγο υπενθυμίζοντας ότι «στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας έχει πει ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια συζήτηση συνολικά για το θέμα της εκπαίδευσης από ανώτατη σχολή που θα βγάζει τα ανώτατα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι σχολές (τα ΕΠΑΛ) για τους μάγειρες και τα υπόλοιπα στελέχη στον τομέα του τουρισμού. Θεσμοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που συζήτησε το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση των δυο σχολών ή η επέκταση της λειτουργίας τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούνται υπάρχουσες ή ότι μένουμε στις υπάρχουσες δομές».
Κλείνοντας την εισήγηση του στο νομοσχέδιο, ο Νίκος Ηγουμενίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «βασικός πυλώνας του τουρισμού που αφορά στην Ελλάδα έχει να κάνει πρωτίστως με τη μοναδική, από κάθε άποψη, προίκα, δηλαδή τον πολιτισμό μας. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και ένα άλλο τουριστικό προϊόν: ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιότητες. Νομίζω πως αυτήν τη μοναδικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος πρέπει και να προβάλουμε και να υπερασπιστούμε».