Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η ολιγοήμερη βίζα για τους Τούρκους επισκέπτες στα νησιάτου Αιγαίου, ανακοίνωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους δημάρχους Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τόνισε ότι “το πρόγραμμα έχει αποδεχθεί ευεργετικό, δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης”.
Αναφερόμενος στους δημάρχους των πέντε νησιών, κ.κ. Γαληνό, Αγγελόπουλο, Βουρνούς, Κόλια και Κυρίτση, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιδεικνύοντας ανθρωπιά και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού που αφορά όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατά τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συνεννόησης μέσα από την γνωστή σε όλους δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
“Ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι αφίξεις έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, σε σύγκριση με το πώς ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν 10.000 άνθρωποι περνούσαν από την γειτονική Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τώρα, οι αφίξεις έχουν πέσει περίπου στους 60 ημερησίως – κατάσταση που είναι αντιμετωπίσιμη και διαχειρίσιμη. Στα νησιά πλέον λειτουργούν υπηρεσίες αξιολόγησης όλων των αιτήσεων που υποβάλλονται. Τα hotspots λειτουργούν, οι υπηρεσίες της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί, πάντα σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.