Η Κρήτη μπαίνει για τα καλά στον χώρο του βιώσιμου Τουρισμού με το πρότζεκτ TUI Cares for Crete, που ανακοίνωσε στην ΙΤΒ στο Βερολίνο η TUI και η Futouris, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Στόχος,  να συνδεθούν οι σημαντικότεροι οικονομικοί τομείς του νησιού, ο τουρισμός και η γεωργία.
Για τις ανάγκες του TUI Cares for Crete, το TUI Care Foundation θα δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα συνδέσει 47 οινοπαραγωγούς, 2 αμπελώνες, 25 παραγωγούς ελαιόλαδου και ένα ελαιοτριβείο με τον τουριστικό κλάδο, συμβάλλοντας την ανάπτυξη της Κρήτης σε υπόδειγμα προορισμού διακοπών βιώσιμης διατροφής.
“Με την TUI Care Foundation και την Futouris μοιραζόμαστε κοινό όραμα και ανοίγουμε το δρόμο για ένα καινοτόμο πρότζεκτ που έχει στόχο την ισχυροποίηση της Ελλάδας ως βιώσιμου προορισμού διακοπών που προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο”, τόνισε η κ. Κουντουρά.
“Με το νέο πρότζεκτ στόχος είναι να ισχυροποιηθεί η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός και να ανοιχθούν νέες προοπτικές για τους παραγωγούς κρασιού και ελαιόλαδου”, δήλωσε ο πρόεδρος της TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck.
Κρασί και ελαιόλαδο είναι τα προϊόντα στα οποία θα δοθεί το περισσότερο βάρος καθώς και στην οικολογική καλλιέργεια και επεξεργασία των τροφίμων. Για τους τουρίστες έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο και διαδραστικό πρόγραμμα με επισκέψεις στις τοπικές μονάδες παραγωγής.
Στόχος είναι μακροπρόθεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων στα ξενοδοχεία, να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στο περιβάλλον από τις καλλιέργειες και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Οι επισκέπτες θα επωφελούνται ακόμα, από μεγάλο εύρος προσφορών διατροφής σε ξενοδοχεία και εκδρομές.
Η TUI Care Foundation διαθέτει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε όλο τον κόσμο μέσα από 30 πρότζεκτ σε 25 χώρες.
H Futouris ιδρύθηκε το 2009 με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών. Οι ενώσεις τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας και της Αυστρίας (DRV και ΟRV) υποστηρίζουν τους στόχους της Futouris και συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της. Το Δ.Σ. και τα μέλη της εργάζονται σε εθελοντική βάση, ενώ 7μελής επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή παρέχει συμβουλές για τις πρωτοβουλίες που θα υποστηριχθούν.