Η επιμόρφωση, η επιπλέον κατάρτιση και η βελτίωση των γνώσεων απασχόλησαν την διημερίδα Επιμόρφωσης Τουρισμού που διοργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας.
Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση των ικανοτήτων των επαγγελματιών που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τον τουρισμό και η επιμόρφωση όλης της τοπικής κοινωνίας που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκεται με το τουριστικό προϊόν.
Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νικόλαος Μόλβαλης τόνισε πόσο απαραίτητη είναι η ανταπόκριση όλων μας σε καθορισμένους στόχους και στην αναγκαία συμμετοχή όλων των επαγγελματιών, ιδιωτών, φορέων, συλλόγων και παραγόντων με κοινό σκοπό τη βελτίωση της τουριστικής πραγματικότητας του νησιού.
Ο νέος Αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Ταξιάρχης Βέρος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μήθυμνας, Θανάσης Ανδριώτης επικρότησαν, στους χαιρετισμούς τους την ενέργεια δηλώνοντας έμπρακτα ότι θα είναι, αρωγοί στη βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Λέσβου.
Για την πρόβλεψη και την καταπολέμηση πυρκαγιών τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κατοικία του καθενός, μίλησε ο Παπανικολάου Παναγιώτης, Πυραγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στο μεγαλείο του εθελοντισμού και την ανάδειξη του εθελοντισμού ως μηχανισμός συλλογικής διεκδίκησης και προσφοράς, με ατομικά πλεονεκτήματα για τον κάθε εθελοντή αλλά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αναφέρθηκαν οι διοργανωτές Αθλητικών Δραστηριοτήτων του Lesvos Ride,  Αγιαμαρνιώτη Ιουλία και Χατζέλης Τίτος.
Την μελέτη (της οποίας ηγείται) για τα πρότυπα των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη εποχή, παρουσίασε 
ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανούσος Μαραγκουδάκης, σκιαγραφόντας τον σύγχρονο Έλληνα, τον εαυτό μας, τον διπλανό μας, τον συνοδοιπόρο μας, μέσα από προσωπικές  κοσμοθεωρίες που φυσικά επηρεάζουν ανθρώπους, καταστάσεις, εξελίξεις, τα πάντα.
Την απουσία της Ελλάδας σε μείζονος σημασίας  διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια που έχουν σχέση με το Περιβάλλον και τον Τουρισμό, επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Οικολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Ανδρέας Τρούμπης. Ανέφερε την ιστορική περίπτωση των περιβαλλοντικών δικτύων και πόσο απαραίτητο είναι ο Μόλυβος να διατηρήσει αυτή την περιβαλλοντική και πολιτισμική εικόνα που αρμόζει σε ένα παραδοσιακό οικισμό τέτοιου μεγέθους.
Ο διευθυντής της ΕΤΑΛ, Αναστάσιος Περιμένης μίλησε για την τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, το πρόγραμμα CLLD/LEADER, τους πόρους ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη Λέσβο.
Για τον κόσμο του ευ-αγωνίζομαι, συν-εργάζομαι και την σημασία της δικτύωσης στην τουριστική ανάπτυξη ήταν ουσιαστική και καταλυτική, αναφέρθηκε η Αγγελική Πολυτάκη.
Ο Βλαδίμηρος Πέτσας, διευθυντής της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας “MASTERS” θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Λέσβο.
Ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων της Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στα όμορφα τοπία της Λέσβου μέσω των αρχαιοτήτων, των σπάνιων ευρημάτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως μία βιώσιμη προσέγγιση του τουρισμού.
Ως σύμβουλος για το ιντερνέτ & την Κοινωνική Δικτύωση (Web & Social Media), ο Ανέστης Χατζηδιάκος μίλησε για τη σημασία των social media στον τουρισμό, στο destination branding, αλλά φυσικά και στην κάθε επιχείρηση ατομικά.
Η Κοσμήτορας του ACT Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ΑΝΑΤΟΛΙΑ), Τούλα Κεσαπίδου και ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ανακοίνωσαν στο ακροατήριο την δεύτερη συνεργασία που έχει αποφασιστεί μεταξύ του ACT Αμερικάνικου  Κολλεγίου και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ακριβώς 5 χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία για τον brand και την τοποθέτηση της Λέσβου.