Ηλικίας 11 ετών είναι η συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αποκάλυψε σε συνέδριο για τις ΣΔΙΤ ο επικεφαλής της Fraport Greece ο οποίος επιβεβαίωσε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Μία συμφωνία για την οποία εκκρεμεί -στο τυπικό μέρος- και η έγκριση μεταβίβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Alexander Zinnel, δήλωσε σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και το “Global Infrastructure Hub” ότι “τα αεροδρόμια έπρεπε να είχαν περάσει ήδη στην διαχείριση της εταιρείας” χαρακτηρίζοντας ως “πρωτόγνωρη εμπειρία, την ταυτόχρονη ανάληψη τόσο πολλών αεροδρομίων και μάλιστα εν λειτουργία”.
Ο κ. Zinnel, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, υποστήριξε ότι σε πολλά αεροδρόμια δεν έχουν γίνει επενδύσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έκπληξη αποτελεί η δήλωσή του, ότι “η συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου για τα περιφερειακά αεροδρόμια χρονολογείται πριν από 11 χρόνια”.
H Fraport –Slentel, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με το δημόσιο λόγω σημαντικών εκκρεμοτήτων, όπως η έγκριση της σύμβασης από την ΕΕ, η σύμβαση για τα service level agreements με το ΕΚΑΒ και η συμφωνία για την στέγαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στα αεροδρόμια.
Η καθυστέρηση στο κλείσιμο αυτών των συμφωνιών, τινάζει στον αέρα και το πρόσφατο χρονοδιάγραμμα, που η ίδια είχε ζητήσει από την κυβέρνηση για την παράδοση των αεροδρομίων που ήταν η 15η Μαρτίου. Είναι άγνωστο πότε οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, γεγονός που θα ενεργοποιήσει και την διαδικασία είσπραξης του εφάπαξ τιμήματος των 1,23 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Ακτιον, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport-Greece εκτίμησε πως φέτος η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα παρουσιάσει αύξηση 10% – 15%, ρυθμός που αναφέρθηκε ότι θα επιβραδυνθεί στα επόμενα χρόνια.