“Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδεικνύει για ακόμα μια φορά την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή της στις λιγότερο ευνοημένες και απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης μετά από συνάντηση του με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ανήγγειλε την έκτακτη επιχορήγηση.
Η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση που ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών στα μικρά νησιά και τους ορεινούς Δήμους, με κατ’ ελάχιστον ποσό τα 170.000 ευρώ ανά Δήμο, για να καλύψουν ειδικές λειτουργικές ανάγκες, επενδυτικές δραστηριότητες και έργα, θα συμβάλει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής – σε μία δύσκολη εποχή – σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά”.
Στην συναντήση τους συζήτησαν επίσης και για την ευκαιρία να προχωρήσουν ένα ακόμα βήμα μπροστά το διάλογο που έχει ξεκινήσει – και στην Επιτροπή – για την οικοδόμηση ενός νέου αυτοδιοικητικο-αναπτυξιακού μοντέλου στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Ενός προγράμματος που θα υποστηρίξει το στρατηγικό σχεδιασμό για κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στις δυνατότητες τους.
“Για να μπορέσουν οι μικροί αυτοί Δήμοι να σταθούν γερά στα πόδια τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γάκης. Ειδικά για τη Δωδεκάνησο, η αναγγελία του υπουργού Εσωτερικών αφορά στην επιχορήγηση των παρακάτω νησιών με τουλάχιστον 1,36 εκατ. ευρώ: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάσος, Λειψοί, Καστελλόριζο, Νίσυρος, Χάλκη και Τήλος.
Η θετική αυτή εξέλιξη, θα πρέπει να έχει συνέχεια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά, όπως τονίσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών, θα στηρίξουμε κάθε στοχευμένη μεταρρύθμιση που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της μικρονησιωτικής και ορεινής ανάπτυξης. Θα υποστηρίξουμε δράσεις και έργα που θα καταπολεμούν τις ανισότητες και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας για να μένουν οι νέοι στον τόπο τους».