Ανοδική τάση καταγράφεται για φέτος στις αεροπορικές αφίξεις στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, με τα σλοτς αυξημένα κατά 3% τον πρώτο μήνα του έτους.
Ενδεικτικό του κλίματος της τουριστικής κίνησης είναι τα στοιχεία από την ΥΠΑ Αθήνας αλλά και από την αερολιμενάρχη Ε. Μακρή, σύμφωνα με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» να προγραμματίσει περισσότερες πτήσεις από την προηγούμενη χρονιά.
Στις αφίξεις αεροσκαφών η προγραμματισμένη αύξηση αυτή τη χρονιά ανέρχεται στο 2,34% ενώ στην διαθεσιμότητα θέσεων η αύξηση είναι μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ Αθήνας, σχετικά με τον προγραμματισμό των εταιρειών έως τις 31 Ιανουαρίου.
Η κίνηση σε αφίξεις-αναχωρήσεις ήταν φέτος 22.402 έναντι 21.890 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η προγραμματισμένη διαθεσιμότητα σε θέσεις αεροπλάνου φέτος 3.869.165 έναντι 3.756.356 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τον Μάρτιο είναι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες 60 πτήσεις, τον Απρίλιο 403, το Μάιο 1153, τον Ιούνιο 1758, τον Ιούλιο 2190, τον Αύγουστο 2210 και το Σεπτέμβριο 1858, ενώ  να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν το πρόγραμμα τους κάθε μήνα, σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα αυτά τα στοιχεία να αποτελούν απλώς ασφαλή ένδειξη για την τουριστική κίνηση του 2017.
Εγγλέζοι και Γερμανοί «ψηφίζουν» και φέτος Κέρκυρα, ενώ η ζήτηση από την Σερβία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εξέλιξη που οδηγεί τους επαγγελματίες του τουρισμού και φορείς στην ανάγκη σχεδιασμού ενός προγράμματος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί.
Κρουαζιέρα
Αν και πέρυσι η χρονιά θεωρείται ορόσημο με ρεκόρ αφίξεων 481 κρουαζιερόπλοιων με 713.024 επιβάτες, φέτος τα κρουαζιερόπλοια θα είναι λιγότερα στα 408 (μείωση 15,2%) με πάνω από 630.000 επιβάτες (μείωση 11%).
Αν και τυπικά η χρονιά ξεκίνησε με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου La belle de L’ Adriatique τον Ιανουάριο, τις εντυπώσεις στον προορισμό της Κέρκυρας αναμένεται να κλέψει στις 7 και 24 Απριλίου η παρουσία του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιου Majestic Princess της εταιρείας Princess Cruises, στο εναρκτήριο ταξίδι του από το λιμάνι της Civitavecchia (Ρώμη) με μοναδικούς προορισμούς το Κοτόρ και την Κέρκυρα.
Το 2017 το λιμάνι της Κέρκυρας θα υποδεχτεί πέντε νέα κρουαζιερόπλοια στις εναρκτήριες προσεγγίσεις τους.
‣29 Μαρτίου το Viking Sky της Viking Ocean Cruises
‣9 Μαίου το Seabourn Encore της Seabourn Cruises
‣11 Μαίου το Aida Blue της Aida Cruises
‣9 Αυγούστου το Star Breeze της Windstar Cruises
‣9 Οκτωβρίου το Viking Sun της Viking Ocean Cruises.