H ασφάλεια μετράει παραπάνω απ’ όλα στην απόφαση για το ταξίδι. Αυτό δήλωσε το 97% (περισσότερα από 6.000 άτομα από εννέα χώρες που ρωτήθηκαν) κατά την διάρκεια της έρευνας “Travel Safety: Fears and Counter-Reactions of Global Tourists” που διεξήχθη από την ITB Berlin σε συνεργασία με την Travelzoo και Βρετανικό πανεπιστήμιο Τουρισμού.
Αυτό ισχύει επίσης και όταν έχουν ήδη κάνει κράτηση για ένα ταξίδι και ενδιάμεσα συμβαίνει κάτι κακό.
“Οι ταξιδιώτες νιώθουν ανασφάλεια με διαφοροποιήσεις ανά έθνος. Οι χώρες που επηρεάζονται πιο πολύ είναι η Γαλλία και η Ιαπωνία, κατά 50% και 48% αντίστοιχα”, τόνισε ο Richard Singer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Travelzoo στην Ευρώπη που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Η θεωρούμενη ως ασφαλέστερη πόλη στον κόσμο είναι το Σίδνεϋ, σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη που ο φόβος την κατατάσσει στους μη ασφαλής προορισμούς.
Καταναλωτές από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές αγορές του κόσμου από την Ευρώπη, την Ιαπωνία, τη Ν. Αφρική, την Ινδία και τη Β. Αμερική, δήλωσαν ότι «η τρομοκρατική απειλή προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο στα ταξίδια», ενώ ανησυχούν επίσης για τις φυσικές καταστροφές, τις ασθένειες και την εγκληματικότητα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι απαιτήσεις ασφαλείας που έχουν είναι πιο σημαντικές σήμερα σε σχέση με το 2014. 
Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το “νέο πρόσωπο της τρομοκρατίας”, σύμφωνα με τον Richard Singer, αφού “τα χτυπήματα γίνονται σε χώρους όπου οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο ανασφαλείς και αυτό το συναίσθημα διαφέρει από το ένα έθνος στο άλλο”.
Οι μεγάλοι tour operators τόνισε, πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο για όλους τους άλλους, να αναπτύξουν συστήματα πιστοποίησης για πρότυπα ασφαλείας και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα στον προορισμό.