Αμεσα θα εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η χρηματοδότηση ενεργειών και δράσεων τουριστικής προβολής της Λέσβου και όσων νησιών έχουν πληγεί από το προσφυγικό, διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης που βρίσκεται στην Λέσβο προκειμένου να παρουσιάσει σε Αρχές και φορείς το πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για το Βόρειο Αιγαίο.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής προβολής των νησιών που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δηλώσεις, ιδιαίτερα από τοπικούς παράγοντες, που δίνουν προς τα έξω λάθος εικόνα του νησιού, ζημιώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση επισκεπτών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα νησιά θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και σήμερα από την Μυτιλήνη θα ξεκινήσει η συνδιαμόρφωσή του με τις τοπικές κοινωνίες.
«Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα  για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που ανακοινώθηκε στο τέλος του ’16 έχει αρχικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια για την κάθε μία γεωγραφική  περιοχή. Στόχος του προγράμματος είναι να εμπλουτιστεί και με άλλους πόρους εφόσον κατατεθούν προτάσεις για έργα  και προγράμματα τα οποία θα είναι ώριμα και θα υπάρχει ετοιμότητα να υλοποιηθούν άμεσα.  Αξιοποιώντας εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , θέλουμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος , τόνισε Αλέξης Χαρίτσης, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε  και θέματα σε έργα υποδομών  που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε τους πόρους για την υλοποίηση δράσεων  που σχετίζονται με την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της τοπικής κοινωνίας.»