Αύξηση 4% με 5% στα διεθνή εξερχόμενα ταξίδια θα έχουμε το 2017 σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας Travel Market της IPK International -στις 21 κυριότερες τουριστικές αγορές στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- που παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.
Η μεγαλύτερη αύξηση 6%, εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα εξερχόμενα ταξίδια από τις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού (που πέρυσι κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στον κόσμο με 9%) και της Βόρειας Αμερικής, ενώ από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική αναμένεται αύξηση 4% και 3% αντίστοιχα.

τίτλο
Η τρομοκρατία και η αστάθεια επηρεάζει τις επιλογές ταξιδιού στο 45% και σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016, διαπιστώνεται μια αύξηση 6% σε αυτούς που δηλώνουν ότι ο φόβος τρομοκρατίας θα επηρεάσει τα σχέδια ταξιδιού.
Το 16% δηλώνει ότι δεν θα ταξιδέψει στο εξωτερικό το 2017 ή θα επιλέξει μόνο ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας του.
Το 29%, ωστόσο, θα συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε προορισμούς που θεωρούνται «ασφαλής». Για ορισμένους προορισμούς, η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.  Για παράδειγμα, ενώ το Φεβρουάριο του περασμένου έτους το 64% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονταν την Τουρκία ως “μη ασφαλή”, το Φεβρουάριο του 2017 το ποσοστό αυτό έχει επιταχυνθεί περαιτέρω στο 76%.  Ως εκ τούτου, οι μετατοπίσεις από “μη ασφαλείς” σε “ασφαλείς” προορισμούς θα συνεχιστεί περαιτέρω το 2017.
Οι διακοπές ήλιου και θάλασσας παραμένουν το νούμερο 1 είδος διακοπών με μερίδιο αγοράς το 28% του συνόλου των εξερχόμενων διακοπών ενώ τα ταξίδια στην πόλη κρατούν την ανοδική τους πορεία των τελευταίων 5 χρόνων έχοντας φτάσει σε μερίδιο 26% του συνόλου το 2016.
“Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις έχουν επηρεαστεί από τρομοκρατικές επιθέσεις, τα ταξίδια πόλη εξακολουθούν να βιώνουν μια πραγματική επιχειρηματική άνθηση σε όλο τον κόσμο “,  επεσήμανε ο Rolf Freitag, Διευθύνων Σύμβουλος της IPK International κατά την παρουσίαση της μελέτης.
Στην τρίτη θέση έρχεται το Touring με ένα σταθερό μερίδιο αγοράς 19%. Το 2016, παρά τα τρομοκρατικά συμβάντα και τις αναταραχές, ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 4%, φτάνοντας σχεδόν τα 1,1 δισ. διεθνή ταξίδια.
Η Ασία ήταν η νούμερο ένα περιοχή στον κόσμο στην ανάπτυξη διεθνών ταξιδιών με συνολική αύξηση 9%, έναντι του 2015, ενώ ο εξερχόμενος τουρισμός από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε κατά 3%. Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, η Ευρώπη επικρατεί ως η νούμερο ένα πηγή της αγοράς με περισσότερο από το μισό του εξερχόμενου όγκου ταξιδιών σε όλο τον κόσμο.
Στον εισερχόμενο τουρισμό, η Ισπανία πρωταγωνιστεί ξεπερνώντας και τις ΗΠΑ ως τουριστικός προορισμός το 2016,  με την Γερμανία στην τρίτη θέση ενώ ακολουθούν η  Ιταλία και η Γαλλία στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.