Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2016, προβάλλοντας τον νησιωτικό και θαλάσσιο πλούτο της

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχε στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2016, που πραγματοποιήθηκε από 18 ως 20 Νοεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας και φέτος την μοναδικότητα της Αττικής γης.

Στο πλαίσιο αυτό, υποδέχτηκε το κοινό και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με μεγάλη επιτυχία, στις παρακάτω εκδηλώσεις και απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις για το περίπτερο και τις δράσεις:

  • Το Σάββατο 19.11, ώρα 11.00, Press Event – Ενημέρωση δημοσιογράφων και εκπροσώπων ΜΜΕ για την παρουσίαση του τουριστικού προορισμού της Αττικής και των πολλαπλών δυνατοτήτων της.

  • Το Σάββατο 19.11, ώρα 12.00 – Wine Tasting – Εκδήλωση οινογνωσίας με προϊόντα της Αττικής γης. Παρουσίαση από την κα Κεφαλοπούλου Ελένη, δημοσιογράφο οίνου.

  • Το Σάββατο 19.11, ώρα 17:00 και την Κυριακή 20.11, ώρα 12:00 Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας των τοπικών προϊόντων της Αττικής γης, υπό τη φροντίδα του chef κου Φάνη Ιωάννου.

  • Η εντεταλμένη για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής κα Ελένη Δημοπούλου, έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ3, στην Βεργίνα ΤV, σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, blogs, και έντυπα της επικράτειας, προβάλλοντας στην εσωτερική αγορά με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής, υλοποιώντας το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής για τα έτη 2016-2020 προέβαλε την ταυτότητα του προορισμού, δίνοντας φέτος ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα νησιά της, “τα κρυμμένα διαμάντια της”, καθώς και στις δυνατότητες ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού, φιλοξενώντας στο περίπτερο της ως συνεκθέτες, τους νησιωτικούς Δήμους της Αίγινας, του Πόρου και της Ύδρας.

Στόχος για την Περιφέρεια Αττικής, για την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, είναι να εδραιωθεί σαν μητροπολιτικός προορισμός που προσφέρεται για πολλαπλές τουριστικές εμπειρίες σε όλη την επικράτεια της και να αναδείξει τα πολλά και άγνωστα πρόσωπα του προορισμού «Αττική», ενός προορισμού με παγκόσμια ακτινοβολία που προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες στον επισκέπτη ολιγοήμερων διακοπών (short breaks) για κάθε εποχή του χρόνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στους επισκέπτες της για τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό, για επαγγελματικά ταξίδια και συνεδριακό τουρισμό, για γαστρονομία και οινοτουρισμό, για θαλάσσιο και αθλητικό τουρισμό, για περιηγήσεις στα κοντινά νησιά (island hopping), κ.λπ.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής (κοινό και εξειδικευμένοι τουριστικοί επαγγελματίες) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετικά videos αλλά και να προμηθευτούν έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό με πληροφορίες για τον προορισμό της Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού B2B (business to business) συναντήσεις με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού (hosted buyers) από την Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τουρκία, Ινδία για την παρουσίαση με εξειδικευμένο τρόπο του ποικιλόμορφου τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Αττική.

Ενδεικτικά, έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους των: Vamos Reisen G.M.B.H., Aurelia Tours, International Wine & Food Society, Viajes Valkyria, Tempo Tourism Services, Cral Agenzie delle Dogane, Concord Business service, Travel Company Karlson Tourism, Mediterranean Holidays, PTM International Bulgaria, Alpaca MICE, Parasol Tours, Cox & Kings limited.

Παράλληλα και με την ευκαιρία της συμμετοχής όλων σχεδόν των Περιφερειών της χώρας, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας Αττικής, κα Ελένη Δημοπούλου, με πρωτοβουλία της κάλεσε στο Περίπτερο της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της χώρας τους εκπροσώπους των Περιφερειών, Εντεταλμένους και Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού για μια άτυπη Διαπεριφερειακή Συνάντηση.

Στην γόνιμη και ζεστή αυτή συνάντηση, δόθηκε σε όλους αναμνηστικό υλικό, έγιναν συζητήσεις και τέθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και προτάσεις σχετικές με θέματα Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής που θα απασχολήσουν σύντομα και την 4η Διαπεριφερειακή Συνάντηση. (Σημείωση: έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 Διαπεριφερειακές Συναντήσεις από την Περ. Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου).

Συζητήθηκαν τα παρακάτω:

  • Η ανάγκη για άμεσα προτεινόμενες θεσμικές ρυθμίσεις στον Καλλικρατικό Νόμο (N.3852/10), ώστε οι Περιφέρειες να μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα σε θέματα Τουριστικής πολιτικής.

  • Η επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και αποσαφήνισης της εθνικής τουριστικής πολιτικής.

  • Η αναγκαιότητα κατάρτισης μακροχρόνιας στρατηγικής στα διακριτά μεγάλα κεφάλαια της τουριστικής ανάπτυξης και τουριστικής προβολής των Περιφερειών της χώρας.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Αντιπερειφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κος Σ. Γαλιατσάτος, η Αντιπερειφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ν. Νικολάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κος Μ. Αμοιρίδης, η κα Αγγελική Πολιτάκη, Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνεργάτης της Περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου κας Καλογήρου, ο Αντιπερειφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, κος Α. Θάνος και ο κος Ι. Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής που μας τίμησε με την παρουσία του ως Αντιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.