Ολοκληρώθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας των προορισμών της Αμοργού και της Σύρου. Η Αμοργός πλέον διαθέτει το 30ο πρότυπο Ελληνικού Πρωινού και η Σύρος το 31ο. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα πρόσφατα στα εν λόγω νησιά.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης ήδη στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 780 ξενοδοχεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την προσεχή περίοδο. «Σε 6 χρόνια, το Ελληνικό Πρωινό, με τα 31 τοπικά πρότυπα Ελληνικών Πρωινών (Κως, Ρόδος, Νάξος, Χαλκιδική, Μαγνησία, Λέσβος, Κέρκυρα, Κρήτη -ξεχωριστές παρουσιάσεις σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι-, Σαντορίνη, Εύβοια, Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Ήπειρος, Ζάκυνθος, Φωκίδα, Λακωνία, Λευκάδα, Σίφνος, Ημαθία, Τήνος, Πάτμος, Φολέγανδρος, Σκύρος, Λήμνος, Αστυπάλαια, Αίγινα, Μύκονος, Αμοργός, Σύρος) κατόρθωσε να αναδείξει και να προτείνει προϊόντα και εδέσματα, να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία της γαστρονομίας, υποβοηθώντας στη συγκρότηση της τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου αλλά και στην οικονομική ανάπτυξή του».

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος Ελληνικό Πρωινό και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Πίττας  επισήμανε ότι το Επιμελητήριο κατάφερε, μέσα στον ερημικό γαστρονομικό ορίζοντα της ελληνικής ξενοδοχίας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα 780 ξενοδοχεία μέχρι σήμερα, εκτιμώντας ότι μέχρι τις αρχές του 2017 ο αριθμός θα έχει υπερβεί τις 1.000 μονάδες. «Είναι εμφανές ότι η ξενοδοχειακή κοινότητα έχει αγκαλιάσει το Ελληνικό Πρωινό έτσι ώστε να θεωρείται ως ένα από τα πιο γνωστά brand name της ελληνικής γαστρονομίας. Τριανταμία περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές συνταγές», προσθέτει ο κ. Πίττας.

Οι Εκδηλώσεις

Στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου «Syros Greatings», το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε στο κοινό των Κυκλάδων το Ελληνικό Πρωινό Σύρου. Αναφερόμενος στον θεσμό  ο κ. Πίττας τόνισε ότι, «χάρις στην εξαιρετική προετοιμασία, την έμπνευση και την προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών, η Σύρος κατάφερε να κάνει την διαφορά – συντελούντως καθοριστικώς και της ατμόσφαιρας του μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτιρίου – και να αποτελέσει την καλύτερη παρουσίαση που έγινε μέχρι σήμερα». Την εκδήλωση προσφώνησε η περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Χριστιάνα Παπίτση και αποφώνησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσος.

Ακολούθως στην εκδήλωση παρουσιάστηκε πλήθος τοπικών προϊόντων καθώς και των τοπικών πιάτων από τα οποία ξεχώρισαν, τα ροφήματα από μολοποχολούλουδο με μέλι, ο σμυρναίικος καφές με ταχίνι, το τυράκι του Πρέκα με το μάραθο, τις λούζες και τα λουκάνικα, αλλά και το φασκόμηλο με ταχίνι, ο σφάχτης, το ψαθούρι, τα σταφύλια με κοπανιστή, το κατσικίσιο τυρί με μαστίχα και σάλτσα μελιού, οι φρισούρες, το χαλβαδάτο, το ντεκότο, το τιριτιτίμ, η στραπατσάδα με ποσέ αβγό, αλλά και η γλυκιά στραπατσάδα με ντοματίνια απανωσυριανά.

Στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, στην Αιγιάλη, ένα από τα πρώτα ελληνικά ξενοδοχεία που υιοθέτησαν το Ελληνικό Πρωινό στην Αμοργό, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δήμος Αμοργού για το Ελληνικό Πρωινό Αμοργού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες Αμοργιανές γεύσεις.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης, και πλήθος τοπικών φορέων, εκπροσώπων των ξενοδόχων και των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και παραγωγών. Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:

  • σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),
  • ελιόψωμα και σταφιδόψωμα από τον Φούρνο του Νίκου Βασσάλου της Λαγκάδας,
  • παστέλια, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
  • παραδοσιακά τυριά Αμοργού (γραβιέρα, μελίχλωρο, μυζήθρα) από τους τυροκόμους Βλαβιανό Γιώργο και τον γιο του Λεωνίδα,
  • παστέλι, ρυζόγαλο, λουκούμια, ανεβατές τηγανίτες, ξεροτήγανα, τυρόπιτες, κουραμπιέδες, μπάρες δημητριακών με μέλι, αμοργιανή μυζήθρα και ελιές από το ζαχαροπλαστείο Μέλι και Κανέλα,
  • και τέλος ξεροτήγανα, λουκουμάδες, τηγανίτες, μέλι, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ψωμάκια με σουσάμι, μεθυσμένα αμοργιανά, μαρμελάδες, αμοργιανές ομελέτες, αυγά αμοργιανά, αμοργιανά τυριά, αμοργιανοί παύλοι (ντακάκια), σοκολατόπιτες, κέικ, ραβανί, πάστα φλώρες, πορτοκαλόπιτες, σύκα ξερά, αμύγδαλα και καρύδια, που ετοίμασε το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa.

Η συγκέντρωση έκλεισε με μια συζήτηση όλων των συμμετεχόντων με τον επικεφαλής του Ελληνικού πρωινού και μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε. Γιώργο Πίττα, όπου περιγράφηκαν οι διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο Ελληνικό Πρωινό και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το νησί για να αναπτυχθεί ως γαστρονομικός προορισμός.