Η παραλία Μύρτου ή απλά Μύρτος είναι μια παραλία στην Βορειοδυτική πλευρά της κεφαλλονιας . Θεωρείται η πιο διάσημη παραλία του νησιού και ένα από τα κύρια αξιοθεατα  του, αφού τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στο Δήμο Πυλαρέων, 30 χιλιόμετρα βόρεια από το Αργοστόλι. Το πιο κοντινό χωρίο είναι τα Διβαράτα, 2,5 χλμ νότια της παραλίας. Η παραλία περιβάλλεται από γκρεμούς και έχει μήκος περίπου 800 μέτρα το δε πλάτος της κυμαίνεται ως τα 60 μέτρα, ενώ στη μια άκρη της υπάρχει μια μικρή σπηλιά. Η παραλία για την ακρίβεια δεν είναι άμμος αλλά ψιλά λευκά βοτσαλάκια που άλλωστε σ’ αυτά οφείλεται και το τυρκουάζ χρώμα της θάλασσας.

Η παραλία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και έχει αναδειχθεί πολλές φορές ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και μία από τις πιο εντυπωσιακές της Ευρώπης.

Ο Μύρτος έχει την ιδιαιτερότητα λόγω μεγέθους να έχει χωριστεί στην οργανωμένη παραλία, με καντίνα, ομπρέλες, ξαπλώστρες και ναυαγοσώστη και στην άλλη την ελεύθερη. Η παραλία είναι επικίνδυνη διότι ως ανοικτός κόλπος, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας εμφανίζονται μεγάλα κύματα, και πολλοί κολυμβητές έχουν κινδυνεύσει. Στην παραλία διοργανώνεται κάθε Αύγουστο το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ένα μουσικό φεστιβάλ του Δήμου Πυλαρέων.
Γνωστός παγκοσμίως ο Μύρτος, πολυβραβευμένος, δικαιώνει στο έπακρο τις προσδοκίες των επισκεπτών του – κάποιοι έρχονται στην Κεφαλλονιά  μόνο και μόνο για να τον δουν από κοντά…

Το τοπίο στον Μύρτο είναι μοναδικό, και η έκπληξη ξεκινάει από το σημείο που θα πρωτοδείς από ψηλά την παραλία, καθώς καταπράσινη βλάστηση, άγρια βράχια και γκρεμοί, περιβάλλουν μια κάτασπρη τεράστια αμμουδιά με το πολύ ψιλό λευκό βοτσαλάκι.

Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα που να προσφέρουν σκιά, οπότε είναι καλό να έρθετε προετοιμασμένοι.

Το ηλιοβασίλεμα στον Μύρτο θα σας μείνει αξέχαστο: καθώς η παραλία «βλέπει» δυτικά, ο ήλιος βυθίζεται χρυσοκόκκινος στην γαλάζια θάλασσα… Επιλέξτε να έρθετε εδώ όμως όσο πιο πρωί μπορείτε – η ηρεμία και η γαλήνη του πρωινού, όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία, δίνει στον Μύρτο ξεχωριστή ομορφιά.

Καθώς έρχεστε οδικώς, ξαφνικά, το τοπίο ανοίγει και οι επισκέπτες βλέπουν τον Μύρτο από ψηλά: ένα μοναδικό τοπίο που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σταματήσετε για να φωτογραφίσετε από κάποιο σημείο της κατηφορικής διαδρομής.